ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Χοντρές «μπίζνες» με το Ταμείο των εγγυήσεων
Στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ φτάνει το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που θα περάσει στο νέο, υπό διαμόρφωση, «ανεξάρτητο» Ταμείο, προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν σε μονοπώλια και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκαλυπτικές ως προς τους φανερούς και κρυφούς σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, των δανειστών και του κεφαλαίου είναι οι χτεσινές δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο:
Ο στόχος για τα 50 δισ. ευρώ είναι «ρεαλιστικός», καθώς τα προς ιδιωτικοποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε χρονική περίοδο που θα ξεπερνά τα 3 χρόνια. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, το γεγονός ότι ο τρέχων σχεδιασμός ξεπερνά σε διάρκεια το υπό διαμόρφωση (τριετές) μνημόνιο.
«Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιδιωχθούν με βραδύ ρυθμό, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη καλύτερων αποδόσεων», τόνισε. Δηλαδή, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα συνδυάζεται με το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και την άνοδο του τιμήματος των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ανεβαίνει μαζί με τους όποιους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό, βέβαια, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ομολογείται και το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να προσφέρει στους δανειστές, ως καταρχήν εγγύηση για τα προσφερόμενα δάνεια, το σύνολο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στην κυριολεξία, με όχημα το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και με τα ποσά που τμηματικά θα συσσωρεύονται σ' αυτό, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους ετοιμάζονται να στήσουν κάθε είδους αντιλαϊκά παιχνίδια, που θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» και για άλλου είδους επενδυτές, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ελληνική οικονομία «χρειάζεται δραματικά» ξένες επενδύσεις διαμέσου των ιδιωτικοποιήσεων...