Προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο πόρισμα των «ειδικών» και στην αντεργατική της πολιτική
Με «σημαία» το πόρισμα της Επιτροπής των «ειδικών», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί προκλητικά να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης στα Εργασιακά, προαναγγέλλοντας μια «σκληρή διαπραγμάτευση» με το κουαρτέτο, στην οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί «την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι «οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά» και ότι «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Η θέση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση ότι η «κανονικότητα» στην ΕΕ είναι βαθιά αντεργατική, καθώς το μόνο που κάνει το πόρισμα των «ειδικών» είναι να εδραιώνει τη σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας και να την επεκτείνει, επικαλούμενο μάλιστα τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
Στα ίδια και ...βλέπουμε ο κατώτερος μισθός
Σε ερώτηση για τον εάν ο κατώτερος μισθός θα επανέλθει στα «προ της κρίσης επίπεδα», ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχει το πόρισμα των «ειδικών», ούτε βέβαια η κυβέρνηση.
«Αυτό που συζητάμε αυτήν τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, στους εργοδότες και τους εργαζόμενους», απαντάει ο Γ. Κατρούγκαλος, χωρίς βέβαια να λέει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τα 586 ευρώ μεικτά που καθορίστηκαν με νόμο (511 για τους κάτω των 25 ετών) και όχι βέβαια από τα 751, που ήταν ο κατώτερος μισθός πριν την ΠΥΣ 6/2012, την οποία αρνείται να καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως γράφεται και στο πόρισμα, κεντρικό ρόλο στη συλλογική διαπραγμάτευση θα έχει στο εξής μια «επιτροπή εμπειρογνωμόνων», επιφορτισμένη με το καθήκον να θέτει τα όρια της διαπραγμάτευσης, με βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, λειτουργώντας επί της ουσίας σαν «συνεργός» της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας παραπέμπει στο ...Συμβούλιο της Ευρώπης το ενδεχόμενο να καταργηθεί η ηλικιακή διάκριση στον κατώτερο μισθό, την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη».
Κρύβει, ωστόσο, ότι το πόρισμα των «ειδικών» ζητάει να διατηρηθεί το «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού στα δύο, είτε με ηλικιακά κριτήρια, όπως γίνεται σήμερα, είτε με άλλα, όπως για παράδειγμα το εάν ένας εργαζόμενος παρέχει ειδικευμένη εργασία ή όχι. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι και κυρίως σε κλάδους, όπου η ανειδίκευτη εργασία υπερτερεί, θα συνεχίζουν να αμείβονται με μισθό μικρότερο και από τον κατώτερο.
Μεγαλύτερη «ευελιξία» αντί ομαδικών απολύσεων
Για τις ομαδικές απολύσεις ο Γ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου (της ΕΕ), όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια, ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων» και δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι το πόρισμα μετατρέπει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων σε όχημα για την παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αφού προτείνει μέχρι και μηδενικές ώρες εργασίας, προκειμένου να μη χάσει κάποιος τη δουλειά του!
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας ξεχωρίζει ξανά σαν τον «κακό» της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και φτιάχνει κλίμα για όσα σκοπεύουν να τους σερβίρουν, μαζί με το κουαρτέτο, λέγοντας: «Να μη δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».
Για το Ασφαλιστικό, τέλος, προσπαθεί να καθησυχάσει πως «ό,τι έγινε έγινε» και ότι «κανείς δεν μπορεί να ξανανοίξει την πρώτη αξιολόγηση», ενώ για τις περικοπές στις συντάξεις βγάζει κυριολεκτικά «τρελούς» τους χιλιάδες συνταξιούχους που βλέπουν τα λεφτά να μειώνονται στην τσέπη τους, μιλώντας για «ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στο δημόσιο βίο»!