ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση ΔΕ Λιμανιών 24.05.17


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ

E-mail: d.e.limanion@gmail.com    http://de-limanion.blogspot.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων στo λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όλων των εργαζομένων που συνεχίζουν τους αγώνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της Ε.Ε. και  των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία σε ΟΜΥΛΕ και σωματεία, ο νέος και παλιός εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, οδήγησαν σε εκφυλισμό τους αγώνες. Με αποφάσεις  για απεργιακούς αγώνες χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική,  τους φορείς  της και το σύστημά τους,  χωρίς σχέδιο κλιμάκωσης, χωρίς συμμαχίες.

Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες.

Η πώληση του ΟΛΘ στη κοινοπραξία «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Terminal Link SAS» του ομίλου «CMA-CGM» και «Belterra Investments LTD», μπαίνει στη φάση ολοκλήρωσης ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη πώληση του όπως και των υπόλοιπων λιμανιών. Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων του 4ου Μνημονίου, κάνει τη ζωή κόλαση για τους εργατοϋπαλλήλους. Τα αντεργατικά μέτρα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (νέους Κανονισμούς Εργασίας) και τις ΣΣΕ, το συνδικαλιστικό νόμο για το χτύπημα  της απεργίας, νομοθέτηση της ανταπεργίας των εργοδοτών-του αντιδραστικού lock out κ.α. Με τα «αντίμετρα» και τη διευθέτηση του χρέους, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει «ζεστό» χρήμα για τα μονοπώλια.

Μην απογοητεύεσαι. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Μεγάλη είναι η ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) που επικρατούν στην ΟΜΥΛΕ και τα σωματεία. Υπηρέτες της «ανταγωνιστικότητας» και του «κοινωνικού διαλόγου» δημιούργησαν αυταπάτες στους εργατοϋπαλλήλους για λύσεις «εντός των τειχών», χωρίς σύγκρουση με τις αιτίες που προκαλούν τη καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι διακηρύξεις για κοινούς στόχους κεφαλαίου-εργατών, για λιμάνια υπό «δημόσιο έλεγχο του 51%» εγκλώβισαν τα σωματεία σε πλαίσια πάλης και αδιέξοδους αγώνες κάτω απ’ τη σημαία ξένων συμφερόντων προς τους εργατοϋπαλλήλους, στη μέγγενη ενδοαστικών αντιθέσεων  και ανταγωνισμών ανάμεσα  σε μεγάλους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους,  για τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας λιμενικών υποδομών.

Δημιούργησαν αυταπάτες για διαχειριστικές κυβερνητικές λογικές παρασύροντας πότε στον έναν και πότε στον άλλο κυβερνητικό σωτήρα του λιμανιού.

Η δήθεν «εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» στην οποία αναφέρεται η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ, αφορά την υπογραφή της ΣΣΕ η οποία λήγει στις 31 Δεκέμβρη του 2018. Την ίδια στιγμή, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, έχουν στρώσει το έδαφος για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, διαμορφώνοντας το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι (χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων, λιμενεργάτες κ.ά.) των λιμανιών που είναι ανώνυμες εταιρείες, εξαιρέθηκαν από το νόμο για τη διαμόρφωση Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Αυτό σηματοδοτεί ότι τα λιμάνια και η διαμετακόμιση μετατρέπονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, χωρίς κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό δικαίωμα και με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην COSCO, όπως αυτό θα συμβεί στον λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα. Να βγάλουμε συμπεράσματα  για περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας, αιτήματα και μορφές πάλης που να οδηγούν στη βελτίωση της ζωής μας. Ζήσαμε τις μειώσεις στους μισθούς 35%, την εντατικοποίηση, το μειωμένο προσωπικό με  λιμάνι υπό «δημόσιο έλεγχο». Τις ΣΣΕ που να «υπογράφονται» και να μην εφαρμόζονται. Γνωρίζουμε το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο ανάπτυξης τύπου Cosco και την εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν για όλα τα λιμάνια.

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΜΥΛΕ και σωματεία δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία για την εφαρμογή των ΣΣΕ, για την οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές που πλήττουν στο σύνολο της εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Καθαρά κινούμενοι σε μια συντεχνιακή λογική, αποσπούσαν τους αγώνες μας απ’ το υπόλοιπο λαό, εγκλώβιζαν στα ζητήματα μόνο του λιμανιού όταν οι εξελίξεις προμήνυαν την αντεργατική καταιγίδα. Σήμερα οι δυνάμεις αυτές παζαρεύουν το δικό μας μέλλον για να διασφαλίσουν τα δικά τους προνόμια και συμφέροντα υπό το νέο καθεστώς.

Γύρνα τη πλάτη σου στις εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις,  μη στρέφεσαι σε ατομικές λύσεις. Ο αγώνας έχει συνέχεια.

Καλούμε  οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στην μεγαλοεργοδοσία κόντρα στα νέα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

 Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας.

Για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειες μας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

            Αγωνιζόμαστε:

§  Για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή  πολιτική  της κυβέρνησης και των  μονοπωλιακών  ομίλων.

§  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους εργατουπάλληλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

§  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.

Οι δυνάμεις  του ΠΑΜΕ εντάσσουν αυτές τις διεκδικήσεις στον αγώνα για συνολικότερες, πιο ριζικές αλλαγές. Για  λιμάνια  κοινωνικοποιημένα   που  ως  λαϊκή  περιουσία   θα  εξυπηρετούν  τις  σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες.  Σύγχρονα και ασφαλή   λιμάνια με υποδομές στήριξης   για  τη  διακίνηση   ανθρώπων  και προϊόντων, που  εξυπηρετούν  το  λαό  και  όχι  τα  κέρδη των  μεγάλων  επιχειρηματικών  ομίλων.


Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών