ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για την Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπ. Εργασίας

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση δίνουν οι αγώνες και η αλληλεγγύη των εργαζομένων
Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:
«Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Παρουσίασε τις εξελίξεις στην ανεργία, στις εργασιακές σχέσεις, στις αμοιβές, στο Ασφαλιστικό, στην κοινωνική πολιτική κ.ά. ως εικονική πραγματικότητα.
Ολο το πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις και τις ομαδικές με την ψήφιση του 4ου μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα προγράμματα ενίσχυσης της εργοδοσίας στο όνομα της απασχόλησης, η κατάργηση των "αντικινήτρων" όπως χαρακτηρίστηκαν τα όποια δικαιώματα, όπως οι αποζημιώσεις, η δήθεν δοκιμαστική περίοδος που από 2 μήνες έγινε ένας χρόνος, η γενίκευση των ελαστικών μορφών δουλειάς, η δουλειά σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, είναι όλα και δημιούργημά τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πρόσφατα ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής αργίας για τους εργαζόμενους, θεσμοθετώντας δουλειά 7 ημερών, τώρα στο Εμπόριο και στη συνέχεια σε όλους τους κλάδους. Επέκτεινε τις ρυθμίσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τέλους του προγράμματος, στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν τη μείωση των μισθών στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους, μία διάκριση την οποία διατηρεί, αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα που διασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο πρωθυπουργός παρ' όλα αυτά βλέπει αύξηση στις αποδοχές. Τις αναζητήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους νέων με 180 ευρώ το μήνα δεν τις βλέπει;
Πριν λίγες μέρες αφαίρεσε άλλα 250.000.000 ευρώ από τους συνταξιούχους, ανεβάζοντας τις ΣΥΡΙΖΑίικες περικοπές πάνω από τα 16 δισ. ευρώ, οι οποίες προστέθηκαν πάνω στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και όλων των κόμματων που διαχειρίζονται τις ανάγκες του κεφαλαίου.
-- Δικό τους αποτέλεσμα είναι η φτωχοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
-- Δικό τους δημιούργημα είναι η φοροληστεία που έχουν επιβάλει στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, για να απαλλάσσουν τους μονοπωλιακούς και επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο διά ταύτα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο ακόμη νέες παραχωρήσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία, στο όνομα της προστασίας των εργαζομένων.
  • Για τους απλήρωτους εργαζόμενους, παρά τα δάκρυα για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ουσιαστικά υποσχέθηκε την απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους και παραπέρα ενίσχυση με προγράμματα για την "επανεκπαίδευση" και την "κοινωνική οικονομία".
  • Για δε τους εργαζόμενους με "μπλοκάκια", αντί την κατάργηση όλων αυτών των μορφών απασχόλησης, εξήγγειλε επίσης επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων, για να τα μετατρέψουν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Η κυβέρνηση, ενώ διαμορφώνει ακόμη χειρότερες συνθήκες γαλέρας στους χώρους δουλειάς και κλάδους, ετοιμάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να θέσει μεγαλύτερα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, χτυπώντας το δικαίωμα της απεργίας, ενισχύοντας τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο.
Ολοι τώρα στα σωματεία, αποδυνάμωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και οργάνωση της πάλης τους για την κάλυψη των απωλειών που είχαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών τους.
Οι αγώνες των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, το Μέταλλο και σε άλλους κλάδους, τα αιτήματα που διεκδικούν, δίνουν την απάντηση στην εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και απαιτείται η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης όλων των άλλων κλάδων».