ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
«Χείρα βοηθείας» σε κυβέρνηση - εργοδοσία η απόρριψη της πρότασης για πανεργατική απεργία
Να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ
Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ
Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ
Την ανάγκη, η εργατική τάξη να κλιμακώσει την πάλη της ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης πρόβαλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 2/2, καταθέτοντας την πρότασή τους για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Συνδικάτων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, με αιχμή την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κατέθεσε«πρόταση για πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στο Μάρτη, όχι ως μια ντουφεκιά, αλλά ως βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο πιο δυνατό βήμα. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, ενιαία, με κοινή γλώσσα και βηματισμό απέρριψαν αυτές τις προτάσειςδίνοντας έμμεσα και άμεσα μία ακόμα χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας γενικά και αόριστα για κινητοποιήσεις στο μέλλον».
Ο ρόλος αυτός του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δέχτηκε διπλό σφυροκόπημα, τόσο από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, όσο και από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» και καταγγέλλοντας ότι «Η ΓΣΕΕ δεν είναι των εργατών, είναι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
Στα χέρια της εργατικής τάξης η οργάνωση της πάλης
Στην παρέμβαση της ΔΑΣ, στο Γενικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έδωσαν τη μάχη των προηγούμενων απεργιών και κινητοποιήσεων, ενάντια και στον αντιαπεργιακό νόμο της κυβέρνησης.
Οπως υπογράμμισε, «η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (...) Η υπεράσπιση της ζωής, των εργατικών δικαιωμάτων, η οργάνωση της πάλης για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης βρίσκεται στα χέρια όσων πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πρέπει να μείνει έτσι. Μια κατάσταση που δυσφημεί την έννοια συνδικάτο στα μάτια των εργαζομένων που θέλουν αποκούμπι απέναντι στην επίθεση που δέχονται».
Απευθυνόμενος στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), σημείωσε πως με τη στάση τους έναντι των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος «αποδείξατε ότι είχατε ενιαία γραμμή απέναντι στη θέληση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και εργαζομένων να δώσουν απεργιακή, οργανωμένη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και είχατε συμφωνήσει να μην κουνηθεί τίποτε, να περάσουν τα μέτρα στα μουγκά, πράγμα που ήθελε η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο».
«Σας τράβηξαν το αυτί τα αφεντικά σας»,σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προκλητικό κήρυγμα συμβιβασμού και υποταγής
Τα παραπάνω ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στελέχη αυτών των δυνάμεων, που σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ξεδίπλωσαν και όλες τις αντιδραστικές θεωρίες τους περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ενώ για ξεκάρφωμα παρέπεμψαν γενικώς και αορίστως σε κάποια «μέρα πανεθνικής δράσης» στο μέλλον...
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση για απεργία, ισχυρίστηκε ότι «έχει φάει τα ψωμιά του αυτός ο τύπος κινητοποιήσεων. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κάτι διαφορετικό. (...) Χωρίς το άγχος για συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης να οργανώσουμε καμπάνια για πανεθνική μέρα δράσης και διαμαρτυρίας μαζί με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια, μαζί με τις οργανώσεις της "κοινωνίας των πολιτών"». Το πραγματικό «άγχος» τους, βέβαια, είναι να συνεχίσουν τον απεργοσπαστικό τους ρόλο, να κάνουν την εργατική τάξη ουρά τμημάτων του κεφαλαίου κάτω από αυτήν την ομπρέλα της «κοινωνίας των πολιτών».
Ενισχύοντας τη γνωστή άποψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων και απαντώντας στην πρόταση του ΠΑΜΕ για πάλη για τον κατώτερο μισθό, πρόβαλε τον γνωστό ισχυρισμό πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσω της ΕΓΣΣΕ, μας έχει αφαιρεθεί...». Για να συμπληρώσει στην ίδια γραμμή των προφάσεων και της καλλιέργειας μοιρολατρίας, πως «ακόμα και αν είχαμε τέτοια δυνατότητα, κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να υπογράψει...»!
Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ, Θ. Βασιλόπουλος - η παράταξη του οποίου αιτήθηκε και μπήκε ξανά στο προεδρείο της ΓΣΕΕ - ο οποίος ως σύγχρονη μοιρολογίστρα, ανέλαβε να απαριθμήσει τις... «ήττες του συνδικαλιστικού κινήματος». «Οταν βγαίνεις συνέχεια με απεργίες και δεν έχεις αποτέλεσμα αυτές εκφυλίζονται...»,αποφάνθηκε... εκ μέρους των δυνάμεων που κάνουν ό,τι μπορούν για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος! Αντίστοιχα, εμφανίστηκε δήθεν να αναρωτιέται: «Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε απεργία και να επιστρέψει η ΕΓΣΣΕ;», για να εισπράξει την ικανοποίηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος επικροτώντας συμπλήρωσε: «Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ!»...
Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσούκης, σε ρόλο... ειδικού κοινωνιολόγου, μίλησε για την «απαξίωση των συνδικάτων» και «την φθίνουσα πορεία τους», σε αντίθεση με τους «ανεξάρτητους» φορείς που οργανώνουν τα επιτυχημένα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία! Ταυτόχρονα, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ για τις παρεμβάσεις του ενάντια στον εκφυλισμό και τις νοθείες που στήνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, καταλογίζοντάς του ότι προσφεύγει «στην αστική Δικαιοσύνη».
Αυτό που χρεοκόπησε είναι η γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας
Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γ. Πέρρος στην ενιαία επίθεση και σκόπιμη διαβολή κατά του ΠΑΜΕ από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές: «Εμείς σε ένα νόμο υπακούμε: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Δηλαδή τι περιμένατε; Να μη μιλήσει κανένας για τις νοθείες σας;» Και απαρίθμησε όλο το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που επιχειρούν να επιβάλουν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας.
Απαντώντας και στους «κοινωνιολόγους της ήττας», το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Αυτό που χρεοκόπησε δεν είναι ούτε οι κινητοποιήσεις, ούτε οι απεργίες. Χρεοκόπησε η γραμμή σας που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Χρεοκόπησε η γραμμή του συμβιβασμού και του δήθεν "ρεαλισμού" στην οποία καλείτε την εργατική τάξη να υποταχθεί..!».
Ετσι και τώρα, τόνισε, «ενώ υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που χρειάζεται η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της, να απαντήσει, εσείς δεν θέλετε να παίξετε τέτοιο ρόλο. Αντίθετα, ο ρόλος σας είναι υπονομευτικός σε ό,τι σηκώνεται από κάτω, ό,τι οργανώνεται από τα συνδικάτα, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Βγάζετε σπυράκια όταν οργανώνονται κινητοποιήσεις που πάνε κόντρα στη γραμμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που πάνε κόντρα στην εκμετάλλευση».
Αναδημοσίευση από εφημερίδα Ριζοσπάστη 3/2/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου