ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΔΕΠ

«Η ‘’COSCO’’ και οι εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της DPORT έχουν αποκλειστική ευθύνη για τη διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Από τη μία δεν τηρούν τη δέσμευσή τους για υπογραφή ΣΣΕ και από την άλλη δίνουν στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό Σωματείο που για να πάρει έγκριση από το Πρωτοδικείο Αθηνών (αφού ως γνωστόν πλέον έχουμε προβλήτες και στην Ομόνοια) με διαβλητές και νόθες διαδικασίες χρειάστηκαν μόλις 3 ημέρες. Αυτό το "συνδικάτο" της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης. Φτιάξανε το νέο "σωματείο" για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πώς θα απαντήσουν σε αυτές τις μεθόδους.

Είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων τώρα να δώσουμε την μάχη για τη επιτυχία της απεργίας, δεν γίνεται να μας πείσουν πως δεν βγαίνουν τα κουκιά όταν στο λιμάνι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30%, μία αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από το δικό μας κόπο. Να αναλάβει το κινέζικο μονοπώλιο της ‘’COSCO’’ την ευθύνη για την κατάσταση που έχουν εφαρμόσει μέσα στο Λιμάνι έχοντας ως στόχο μόνο να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και όχι να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που διασφαλίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Η εργοδοσία δεν έχει ούτε καν μία τυπική ευθιξία να βγει με ανακοίνωση να καταδικάσει και να καταγγείλει την θρασύδειλη, απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου του Σωματείου μας από τον υποτιθέμενο επόπτη ασφαλείας. Ένα χτύπημα που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων. Μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης του νέου “Σωματείου” που η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως φερέφωνο προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό ως διαπληκτισμό μεταξύ εργαζομένων. Δηλώνουμε πως οι μπράβοι και οι άνθρωποι της νύχτας δεν έχουν καμία θέση μέσα στο Λιμάνι και θα μας βρουν απέναντί τους.

Τέρμα τα ψέματα, είναι σε όλους ξεκάθαρο πως η εργοδοσία δεν θέλει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να το αποφύγει. Έχει χρησιμοποιήσει όλο το μηχανισμό που έχει στα χέρια της με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης για να μας χτυπήσει. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη που πέφτει πάνω μας για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας. Δεν περισσεύει κανείς. Ξέρουμε πως όλο αυτό το διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία και διάφοροι φορείς έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας. Καλούμε για άλλη μια φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από το εργατικό κίνημα της χώρας και όχι μόνο με την έμπρακτη στήριξη μπροστά στην απεργία της Παρασκευής.

Συνάδελφοι, μην πέσουμε στο λάκκο που μας στήνει η εργοδοσία παίζοντας το τελευταίο της χαρτί με το διασπαστικό - εργοδοτικό Σωματείο που έστησε.

Έχουμε πλέον τη δική μας πείρα από τους αγώνες μας που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλος από αυτόν του αγώνα. Ό,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια τα κέρδισε το Σωματείο με τους εργαζόμενους στο πλάι του όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους, το διάλειμμα που τέσσερα χρόνια δεν μας το έδιναν, μέτρα ατομικής προστασίας, τα κλουβιά για τους εναερίτες, οι υπερωρίες που δεν πληρωνόντουσαν και άρχισαν με την ίδρυση του σωματείου να πληρώνονται και άλλα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, δεν μας τα χάρισε κανένας. Και προσπαθούν να μας πείσουν πως τα έκανε η εργοδοσία από μόνη της. Κάθε ένα από τα παραπάνω τα διεκδικήσαμε με αγώνα όχι μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού όπως προσπαθεί να κοροϊδέψει το εργοδοτικό σωματείο.

Δεν μπορεί το κινέζικο μονοπώλιο της “COSCO” να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του χωρίς να διασφαλίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Όλοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Όλοι στην απεργία της Παρασκευής. Κανένας εργάτης μόνος του. Όλοι στην ΕΝΕΔΕΠ.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.
  • Εξαμελή πόστα λιμενεργατών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας
  • Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».