ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ

E-mail: d.e.limanion@gmail.com    http://de-limanion.blogspot.gr/

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Συνάδελφοι,

Η πολυδιαφημιζόμενη κοινωνική προσφορά της “COSCO” για υγειονομικό υλικό ενάντια στην εξάπλωση του κορονοιού δεν αφορά εμάς που εργαζόμαστε μέσα στο λιμάνι. Αφορά μόνο τη βελτίωση του εταιρικού κοινωνικού προσώπου του μονοπωλιακού ομίλου κι όχι την προστασία των εργατοϋπαλλήλων  στο λιμάνι του Πειραιά.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους μας; Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία της υγείας μας παρά μόνο κάποια αντισηπτικά στους γενικούς χώρους του λιμανιού. Ως εκεί φθάνει η ευαισθησία της εταιρείας.

Ενώ η πανδημία του κορονοιού βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ενίσχυσης προς την εργοδοσία, την ίδια στιγμή πλήττονται βασικά εργατικά δικαιώματα κι εκτίθενται σε κίνδυνο οι ζωές μας.

Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εργαζομένων που είναι μεν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κρούσμα που δεν τους επιτρέπεται από τους ειδικούς να κάνουν το τεστ. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται απροστάτευτοι.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι που καλούμαστε να συμβάλουμε να μη σταματήσει η προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων, εμπορευμάτων και ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, κι ενώ είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο έκθεσης στο ιό,  η εργοδοσία κοιτάει πως δεν θα έχει χασούρα στα κέρδη της. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η πλήρης απουσία μέτρων προστασίας, πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η κωλυσιεργία στην υπογραφή νέας ΣΣΕ που να μη πλήττει μισθούς και δικαιώματα.

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, έχουμε οικογένειες και παιδιά.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας από  την εξάπλωση του κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες κι απαγορεύσεις κυκλοφορίας από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να καλυφθούν τώρα κενά και ελλείψεις στα νοσοκομεία που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος όταν η εργοδοσία του αναφέρει πως θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται σαν προϊόντα μαύρης αγοράς αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος και η εργοδοσία; Τι ατομική ευθύνη έχει ο συνάδελφος όταν στο λιμάνι, κατά χιλιάδες καθημερινά, ερχόμαστε αντικειμενικά σε επαφή.

Ενώ κυριαρχεί παντού το σύνθημα «μένουμε σπίτι», κανείς δεν αναφέρεται σε εμάς που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στην πανδημία χωρίς να γίνεται υγειονομικός έλεγχος στα πληρώματα των πλοίων. Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των εργαζομένων στο λιμάνι, να μην το επιτρέψουμε!

Ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά αυτή τη στιγμή αποτελεί μία από πιο μεγάλες περιοχές  πιθανής μετάδοσης του ιού και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, οι εργαζόμενοι στα πλοία εργάζονται χωρίς να έχει γίνει καμία απολύμανση

Το γεγονός ότι υπάρχουν πιθανά κρούσματα κορονοϊού που δεν ανακοινώνονται επίσημα από την “COSCO”, εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, εργαζόμενους στο λιμάνι. Με ευθύνη της εργοδοσίας, αυτά μένουν σε κλειστό κύκλο και κυκλοφορούν ως φήμες.

Αυτή τη κατάσταση σιγοντάρει η πλειοψηφία των Σωματείων  ΕΤΧ και ΕΜΥ καθώς και της ΟΜΥΛΕ. Η σημερινή στάση των συναδέλφων χειριστών, μπροστά στο κίνδυνο έκθεσης στο ιό, δείχνει ότι πρέπει να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Οι διοικήσεις των σωματείων μας, το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας,  σε αγαστή συνεργασία με τη “COSCO” να αφαιρούν κατακτήσεις και δικαιώματα μας. Που βρίσκονται άραγε τώρα που απαιτούνται άμεσα μέτρα για την υγεία μας; Φαίνεται συναγελάζονται μαζί με την εργοδοσία για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

Η παραπάνω κατάσταση δεν πρέπει να μείνει στην περιγραφή! Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

§  ΚΑΜΙΑ απόλυση στο λιμάνι από τον όμιλο της “COSCO”. Ήδη μαθαίνουμε για απολύσεις των συναδέλφων στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ

§  Να γίνει δωρεάν έλεγχος σε όλους του εργαζόμενους στο λιμάνι (εργάτες, χειριστές, οδηγούς, υπάλληλους γραφείων, αποθηκάριους, εργαζόμενοι στο τεχνικό) με test για τον  κορονοϊό, με ευθύνη της “COSCO” και του κράτους.

§  Με ευθύνη του κράτους και των COSCO να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (νταλίκες, ανυψωτικά μηχανήματα, κλαρκ, πλοία κοκ). Να υπάρχει αντισηπτικό για κάθε εργαζόμενο.

§  Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους του λιμανιού, γραφεία, προβλήτες, αποθήκες χωρίς καμιά επίπτωση στον εργαζόμενο.

§  Να δοθεί έκτατο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.  Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, καμιά απόλυση των συμβασιούχων σε όλο το λιμάνι.

§  Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει η εργοδοσία τις άδειες άνευ αποδοχών, τις υποχρεωτικές άδειες των εργαζομένων.

§  Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

§  Επίταξη της Ιδιωτικής Υγειάς εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στις δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενότητας για να καταγγέλλουν την έκθεση σε κίνδυνο των εργαζόμενων, πόσο μάλλον τη προκλητικότητα της εργοδοσίας και των τσιρακιών της.

Πειραιάς 21.03.2020