ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Ισχυρή κερδοφορία στο Α' εξάμηνο

Τροχιά ανάκαμψης εμφανίζει για το Α' εξάμηνο του 2014 η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, που είχαν προηγηθεί.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των ισολογισμών (Α' εξάμηνο), σύμφωνα με τα οποία:
Εθνική Τράπεζα: Τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο Ομίλου απογειώθηκαν στα 1,14 δισ. ευρώ (από 343 εκατ.), δηλαδή τρεις και πλέον φορές πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα κέρδη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 975 εκατ., στην Τουρκία (μέσω της θυγατρικής Finansbank) στα 148 εκατ. και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) σε 30 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν δραστικά κατά 12% σε ετήσια βάση, καθώς σημειώθηκε σημαντική περιστολή δαπανών σε όλους τους επιμέρους γεωγραφικούς τομείς. Στην Ελλάδα, οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν πτώση κατά 18% σε ετήσια βάση, κατά κύριο λόγω του προγράμματος «εθελουσίας εξόδου» που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ομίλου Α. Τουρκολιάς δήλωσε ότι «θα διαθέτουμε επαρκές επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και την ανάγκη για μια εύλογη αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση, αναγκαίο γεγονός για την ομαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Alpha Bank: Τα καθαρά κέρδη της περιόδου εκτινάχτηκαν στα 267,4 εκατ. ευρώ (από 130,4 εκατ.) διαμορφώνονται δηλαδή σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 36% σε ετήσια βάση και μηδενισμός της (ακριβότερης) χρηματοδότησης από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας. Σημειώνουν ότι η εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citibank ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου