ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΜΕ «Έξω οι εργοδότες από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα»

«Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ως σήμερα έχουν βγάλει καταγγελίες για τις αρχαιρεσίες-παρωδία και την απροκάλυπτη παρέμβαση των εργοδοτών μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Ανάμεσά τους όλα τα εργατικά κέντρα του Λεκανοπεδίου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου). Στην ΟΙΥΕ η πλειοψηφία του ΔΣ ζητά άμεση σύγκληση του οργάνου για τις τελευταίες εξελίξεις. Αντίστοιχο αίτημα για σύγκληση της ΕΕ της ΓΣΕΕ έχει κάνει η ΔΑΣ.
Παρά τη γενική κατακραυγή που υπάρχει, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι απαράδεκτες και άθλιες διαδικασίες που συντελούνται τις τελευταίες μέρες στις κατ’ όνομα αρχαιρεσίες του σωματείου-μηχανισμού της εργοδοσίας, έχοντας ως όπλο τη στήριξη της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, αλλά και των δικηγόρων που εκτελούν χρέη δικαστικού αντιπροσώπου.
Θυμίζουμε:
  • Πρόκειται για σωματείο-σφραγίδα χωρίς δράση, χωρίς ανακοινώσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς μαζικές διαδικασίες ποτέ και πουθενά. Και όμως σε αυτό το σωματείο-μηχανισμό στις προηγούμενες "ψήφισαν" πάνω από 5.000 εργαζόμενοι μέσω του μηχανισμού της εργοδοσίας. Μέσα από αυτές τις αρχαιρεσίες διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα δευτεροβάθμια όργανα, ακόμα και μέσα στη ΓΣΕΕ.
  • Τις αρχαιρεσίες δεν τις διεξάγουν και τις οργανώνουν οι εργαζόμενοι. Τις διεξάγει ίδια η εργοδοσία χωρίς να κρατά τα προσχήματα.
Η ίδια η εργοδοσία είναι υποψήφιοι, οι ίδιοι εκλέγονται. Είναι οι ίδιοι που τρομοκρατούν, εκβιάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους με απαράδεκτες μεθόδους για να νομιμοποιήσουν αυτή την άθλια διαδικασία. Η μεγαλοεργοδοσία των super market θέλει όχι μόνο να παρέμβει αλλά να ελέγξει πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο.
Μέσα στα καταστήματα των super market τα διευθυντικά στελέχη πιέζουν με κάθε τρόπο για συμμετοχή απειλώντας με κυρώσεις, εκβιάζουν. Κεντρικά διευθυντικά στελέχη πλαισιώνουν όχι μόνο απλά το ψηφοδέλτιο, αλλά έρχονται, γράφονται και ψηφίζουν δίπλα στους εργαζόμενους. Πιο δίπλα ένα μπούγιο από το τμήμα προστασίας του "Σκλαβενίτη" υποδέχεται και επιβλέπει τις διαδικασίες.
  • Γέφυρα για τη νομιμοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών έχουν γίνει οι δικηγόροι που με χρέη δικαστικού λειτουργού έχουν την ευθύνη για τις "αρχαιρεσίες". Ήδη το ΠΑΜΕ έχει καταγγείλει ανοιχτά τις διαδικασίες-παρωδία με εργαζόμενους να προσέρχονται να ψηφίζουν με ανοιχτό μητρώο, χωρίς να πιστοποιείται από πουθενά ότι είναι εργαζόμενοι σε super market, με εκατοντάδες νέες εγγραφές εργαζομένων κάτω από την επίβλεψη των προϊσταμένων τους. Επιπλέον, οι νέες εγγραφές δεν καταγράφονται στο υπάρχον μητρώο αλλά σε παράλληλο, που κρατείται σε διαφορετική λίστα. Είναι προφανές ότι οι νέες εγγραφές δεν μπορούν να εγκριθούν από οποιοδήποτε ΔΣ, καθώς κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν υπάρχουν όργανα.
Η αστεία δικαιολογία που έδωσαν οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΥΕ και στην πρόσθετη παρέμβαση που κατέθεσαν κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών ήταν πως έχει πρόβλημα το μηχανογραφικό σύστημα και πως οι πάνω από 1.500 εργαζόμενοι που συμπλήρωναν αίτηση εγγραφής είναι ήδη μέλη του σωματείου. Είναι προφανές ότι το διπλό μητρώο κρατείται για να αντικαταστήσει παλιά μέλη που έχουν στο χαρτί και δεν θα ψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δεκάδες ονομαστικές καταγγελίες εργαζομένων που επιβεβαιώνουν πως δεν ήταν μέλη του σωματείου.
  • Σε όλο αυτό το άθλιο σκηνικό, η δικηγόρος και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, που είχε την ευθύνη των εκλογών, την προηγούμενη βδομάδα, πήρε ξεκάθαρη θέση στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των "αρχαιρεσιών", αλλά δημόσια στηρίζοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη δήλωση-λασπολογία και ψεύδους του γγ της ΟΙΥΕ.
Με την έναρξη των "αρχαιρεσιών" τη δεύτερη βδομάδα, το δικηγορικό επιτελείο που τις πραγματοποιεί "αναβαθμίστηκε". Στην παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από ΓΣΕΕ - ΕΚΑ -ΟΙΥΕ όχι μόνο αρνήθηκαν τον έλεγχο των διαδικασιών, αλλά φάνηκαν προετοιμασμένες και μιλημένες κάνοντας χυδαία επίθεση.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος από αυτόν το μηχανισμό, πρωταγωνιστούν σε ένα εργοδοτικό όργιο αρχαιρεσιών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με συλλογικές διαδικασίες, με τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο αντιπερισπασμός που επιχειρείται από αυτές τις δυνάμεις με παρέμβαση του σωματείου-μηχανισμού (που ξαφνικά ύστερα από κάμποσα χρόνια είδαμε ανακοίνωσή του), έχει την άθλια, παλιά και γνωστή αφετηρία που προσπαθεί να μετατρέψει το θύτη σε θύμα.
Είναι αυτοί που στηρίζονται και στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας από διευθυντές καταστημάτων, περιφερειακούς διευθυντές, υπευθύνους ασφάλειας "Σκλαβενίτη", στελέχη που έχουν ευθύνη απέναντι στο νόμο για την επιχείρηση του "ΑΒ Βασιλόπουλος". Δίπλα σε αυτούς ένας μηχανισμός από υπευθύνους, συντονιστές ταμείων, υπευθύνους μαναβικής που γκρουπάρουν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, με λίστα και καταμερισμό. Και από πάνω βρίσκεται ο μπαμπούλας της ασφάλειας του "Σκλαβενίτη".
Μόλις σήμερα κατέθεσαν αίτημα για παράταση των "αρχαιρεσιών" κατά μια βδομάδα. Προφανώς η εργοδοσία δεν πρόλαβε να στείλει με την τρομοκρατία όλους τους εργαζόμενους και αναζητά επιπλέον μέρες. Γι’ αυτό και από χθες η πίεση στα καταστήματα έχει οξυνθεί.
Η επιρροή, η παρέμβαση και ο έλεγχος των αρχαιρεσιών από την εργοδοσία βγάζει μάτι, είναι απροκάλυπτος αλλά και προκλητικός, στοιχειοθετείται.
Δεν έχουν καμία δουλειά οι εργοδότες στα εργατικά σωματεία!
Καλούμε όλα τα ΕΚ, τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία να έρθουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια αυτό το αίσχος και να πάρουν θέση. Δεν νοείται συνδικαλιστής -εργάτης που να μην πάρει θέση για αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες».