ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

3ο ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Αναζητούν συμβιβασμούς για να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών κι άλλων στελεχών της κυβέρνησής του, προκειμένου να προεδρεύσει μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Αντ. Σαμαρά, στο διήμερο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φόντο της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, και εντάσσεται στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή.
Από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο Α. Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επίσης, οι Αντ. Σαμαράς και Α. Νταβούτογλου θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα εστιάσει σε «συνεργασίες» στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στα τεχνικά έργα, στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, και άλλους χρυσοφόρους για τα μονοπώλια κλάδους.
Σημειωτέον, όλα αυτά δρομολογούνται από τα μονοπώλια των δύο χωρών ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από πλευράς Αγκυρας, ενισχύονται οι κίνδυνοι νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου πριν από λίγες μέρες υπεραμύνθηκε των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άρση της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα (λήγει τέλη του έτους) και το «Μπαρμπαρός» θα πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενόσω γίνεται το ΑΣΣ στην Αθήνα. Επιπλέον, η Αγκυρα φέρεται να κατέθεσε αίτημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε ο Α. Νταβούτογλου, μετά το ΑΣΣ, να «επισκεφτεί» τη Θράκη, συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα έχει μαζί του.
Η διοργάνωση του ΑΣΣ, ενώ «τρέχουν» τα παραπάνω, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» για τα μονοπώλια είναι πάντα η διασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Την ίδια ώρα, τα αστικά επιτελεία αξιοποιούν, παράλληλα, στο εσωτερικό των χωρών τους την όξυνση της έντασης, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα: Ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού των λαών, ώστε - με την επίκληση του «εθνικού κινδύνου» - να αμβλύνουν την ταξική πάλη και, πολύ βολικά για τα μονοπώλια, να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντά τους και τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν για να τα εξυπηρετήσουν.