ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα «δημοσιονομικής συμμόρφωσης»

«Προβλήματα» με τους κρατικούς προϋπολογισμούς 7 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, διαπίστωσε το χτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ, το οποίο ενέκρινε τη σχετική έκθεση που υπέβαλε η Κομισιόν. Πρόκειται για της διαδικασίες του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», της εφαρμογής των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη που δεν υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλούνται από το Γιούρογκρουπ να «συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα, αξιολογούνται στη ζώνη κινδύνου για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ συγκεκριμένα για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτη.
Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν, «η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια» της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτήν τη βάση, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της «διαρθρωτικής προσπάθειας». Παράλληλα, χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Να σημειωθεί πως η γαλλική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε γιγαντιαίο σχέδιο περιστολής των κρατικών δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Γιούρογκρουπ τονίζει πως «ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους (...) το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας».
Εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι στις «τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της, ενώ η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν σημείωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι αναγκαίο για τη Γαλλία» (σ.σ. την αστική της τάξη). Ο Μ. Σαπέν πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, «από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα», λέγοντας ότι η Γερμανία «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών».
Σήμερα εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν) αναμένεται να συζητήσουν το περιβόητο επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει λίστα με περίπου 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι προς επιλογή για ένταξη στο σχέδιο.