ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Μέτρα - οδοστρωτήρας για τους νέους ασφαλισμένους

Με τις ανατροπές που προωθούν, οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να δουν συντάξεις
Στην επόμενη φάση περνάει η επίθεση συγκυβέρνησης - τρόικας ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης να θολώσει τα νερά, τα νέα μέτρα θα είναι επώδυνα και σκληρά για όλους τους ασφαλισμένους. Θα φέρουν νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι ανατροπές θα περιλαμβάνουν:
1. Δραστική αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα, τουλάχιστον για αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 1975 και μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993, δηλαδή θεωρούνται «νέοι» ασφαλισμένοι. Με τον τρόπο αυτό, και παίρνοντας υπόψη τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι νέες γενιές δε θα κατοχυρώνουν ποτέ το δικαίωμα στη σύνταξη.
Σύμφωνα με στοιχεία από την αλληλογραφία κυβέρνησης - τρόικας, που έγιναν γνωστά, αλλά και τις σκόπιμα συγκεχυμένες χτεσινές τοποθετήσεις του Γ. Βρούτση στη Βουλή, προκύπτει ότι η λεγόμενη «βασική σύνταξη» που θεσμοθετήθηκε με το ν. 3863/2010 θα δίνεται μόνο μετά από 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα) και αυτή ανάλογα με τα έτη εισφορών. Για όσους έχουν ασφάλιση από 4.500 έως 6.000 ένσημα, δε θα καταβάλλεται ούτε μέρος της «βασικής», αλλά μόνο η σύνταξη που θα προκύπτει από τις εισφορές. Κι αυτήν όμως συρρικνώνεται, αφού πλέον ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης είναι 0,80% έως 0,92%, αντί του 2% που ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 3863.
Για τους «νέους» ασφαλισμένους που δε θα συμπληρώνουν ούτε τα 4.500 ένσημα, δε θα λαμβάνουν καμία σύνταξη, αλλά θα παραπέμπονται στο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» των 200 ευρώ το μήνα και αυτό υπό την προϋπόθεση των εισοδηματικών κριτηρίων που θα τίθενται κάθε φορά!
Ο υπουργός ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι, έτσι κι αλλιώς, σε αυτούς τους ασφαλισμένους, ούτε σήμερα δίνεται σύνταξη. Ομως, απέκρυψε το γεγονός ότι με τον ν. 3863/2010 και για να διασκεδαστεί η μεγάλη μείωση στις συντάξεις που έφερνε το νέο σύστημα, υπήρξε η πρόβλεψη για σύνταξη και σε αυτούς, ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων τους. Τώρα και αυτή η πρόβλεψη - σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χτες - διαγράφεται και οι ασφαλισμένοι αυτοί, παρά το γεγονός ότι θα έχουν καταβάλει εισφορές, παραπέμπονται στο πτωχοκομείο του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Η αλλαγή αυτή φέρνει και την κατάργηση των σημερινών κατώτερων συντάξεων και ειδικότερα του τμήματος εκείνου που κυβέρνηση και τρόικα θεωρούν ότι δεν αντιστοιχούν σε εισφορές των ασφαλισμένων και σήμερα ανέρχεται περίπου στο 1/3 της κατώτερης σύνταξης (167 ευρώ από τα 486 ευρώ)!
2. Συνδεδεμένη με τις παραπάνω ανατροπές είναι και η κατάργηση της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών και το ΕΚΑΣ θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες του «εγγυημένου εισοδήματος». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015, το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ μειώνεται από τα 460 εκατομμύρια ευρώ, στα 330 εκατ. ευρώ.
3. Κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος, αλλά και πριν το 67ο έτος. Το μέτρο αυτό επιφέρει νέες αυξήσεις στα ειδικά όρια ηλικίας που ίσχυαν για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων. Στοχεύει ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους στο καθεστώς των ΒΑΕ, στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με 25ετία αλλά και στις τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και στους ένστολους. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προστεθούν δύο επιπλέον χρόνια εργασίας για όσους «έκλειναν» τις προϋποθέσεις το 2019 και 4 χρόνια επιπλέον σε όσους είχαν τις προϋποθέσεις το 2020.
Παράλληλα, οι ανατροπές θα περιλαμβάνουν:
  • Πάγωμα των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016 - 2017). Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Σαρωτική ενοποίηση των Ταμείων. Η νέα ενοποίηση δε θα περιοριστεί στα Ταμεία των κύριων συντάξεων, αλλά θα επεκταθεί σε Επικουρικά και Ταμεία εφάπαξ, τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΙΚΑ.
  • Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες περικοπές, τις οποίες ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε χτες στη Βουλή «εξοικονομήσεις» που δήθεν θα «στηρίξουν την εθνική προσπάθεια». Οι περικοπές αυτές, που αφορούν σε οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων και συντάξεις χηρείας, θα αποφέρουν 132,5 εκατ. ευρώ για το 2015, 182,5 εκατ. ευρώ, για το 2016, και 272,5 εκατ. ευρώ για το 2017. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα στερηθούν συνολικά 587,5 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τριετία.