ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανοιχτό ενδεχόμενο η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 120.000 ασφαλισμένους Από 2 έως 7 έτη λόγω περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που σημαίνει σε αυτή τη φάση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 7 χρόνια για περίπου 120.000 ασφαλισμένους και το ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν μετ' επιτάσεως στη συνεδρίαση του «Brussels Group» μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, 150.000 ασφαλισμένοι, από τους συνολικά 250.000-270.000 που βρίσκονται μια ανάσα πριν από τη συνταξιοδότηση με ειδικά όρια που αφορούν είτε πρόωρη είτε πλήρη σύνταξη, έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Γνωρίζοντας όμως ότι αν εμπίπτουν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, τότε η σύνταξή τους θα είναι δραστικά μειωμένη, αφού τίθεται σε εφαρμογή η ποινή του -6% για κάθε έτος αποχώρησης νωρίτερα από το γενικό όριο.
Αν αυτά είναι για παράδειγμα 5 έτη τότε 5Χ6= -30% μειωμένη σύνταξη, δηλαδή θα λάβουν σύνταξη «πτωχοκομείου» στο έδαφος της συνολικής διατήρησης των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχουν πετσοκόψει τις συντάξιμες αποδοχές και έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Ουσιαστικά δηλαδή βάζουν «το πιστόλι στον κρόταφο του ασφαλισμένου» και του λένε διάλεξε «δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα» ή «σύνταξη-φιλοδώρημα» και ας έχεις δουλέψει και έχεις πληρώσει χρόνια ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνεται ότι η μείωση στο Δημόσιο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010 είναι 4,5% για κάθε έτος αποχώρησης από την εργασία νωρίτερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 120.000 ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έως το 2012, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουν από 2 έως 7 χρόνια προκειμένου να αντιστοιχηθούν με το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτή η κατηγορία θεωρείται ως μια «βασική δεξαμενή» αύξησης των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με πιθανές ημερομηνίες να γίνει κάτι τέτοιο είτε εντός του 2016, είτε ακόμη και από το β' εξάμηνο του 2015.
Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστικό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θιγούν π.χ. μητέρες με ανήλικα τέκνα, ΑμΕΑ, εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983. Ωστόσο, όλα «περνούν» από το «δημοσιονομικό κόσκινο» και το «πράσινο φως των μεταρρυθμίσεων» για να εκταμιευτούν οι δόσεις, καθώς και  από το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα των «θεσμών» ότι κάθε «χαραμάδα» πριν από τα 62 έτη για μειωμένη και τα 67 έτη για πλήρη σύνταξη, πρέπει να «κλείσει άμεσα».
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, για να «χρυσώσει το χάπι», μελετά πλέγμα κινήτρων παραμονής στην εργασία και περιορισμού των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου στο πλαίσιο της λεγόμενης ενεργούς γήρανσης, με βάση την ΕΕ, που ουσιαστικά εξασφαλίζει στο κεφάλαιο φθηνό εργατικό δυναμικό μέχρι τα βαθιά γεράματα.