ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εκτακτο Euroworking Group την Τετάρτη - Αφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις στις συνεδριάσεις του Brussels Group

Τη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν - σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες. Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Απρίλη στο Παρίσι, με την ελληνική κυβέρνηση να τονίζει πως είναι «αισιόδοξη για συμφωνία» και να αποφεύγει τα περί «κόκκινων γραμμών» 
Οι συζητήσεις είναι θεματικές και δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απρίλη προκειμένου να ετοιμαστεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που θα αποτελέσει την βάση για πολιτική συμφωνία.
Για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας το Brussels Group θα πρέπει να καταρτίσει λίστα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στο τραπέζι είναι -όπως επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση- το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η αύξηση του ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, και Έλενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, έχουν ως διαπραγματευτική γραμμή την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως είναι «σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα» αλλά και τη δήλωση Βαρουφάκη από τις ΗΠΑ ότι «το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας».
Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης στόχος της ελληνικού κλιμακίου είναι «να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα». Αναφέρει επίσης ότι «η όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις».
Η κυβέρνηση πλέον -επίσημα και ανεπίσημα- αποφεύγει κάθε αναφορά στη φράση «κόκκινες γραμμές» και απλά ζητά οι εταίροι της να λάβουν υπόψη τους πως δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί τα πάντα και να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με όσα έλεγε προεκλογικά. Φαίνεται πως κυβερνητική επιδίωξη είναι να της αφεθεί χώρος να διαχειριστεί εσωτερικά έναν επώδυνο συμβιβασμό.