ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Βουλή: Εγκρίθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια - Τοποθετήσεις των πολιτικών Κομμάτων

Με 156 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 22 «παρών» ενέκρινε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.
Την πρόταση υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών».
Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο από το 1981 μέχρι σήμερα, η οποία θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. 
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να πέσει θύμα του αποπροσανατολισμού και της πόλωσης.
Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην Επιτροπή και θα κάνει προσπάθεια να αποκαλύψει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» γιατί διαφωνεί ριζικά με το πολιτικό σκεπτικό που έχει η κυβέρνηση, το οποίο κρύβει τις πραγματικές αιτίες.
Όπως είπε, η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί να αποσιωπήσει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το μνημόνιο αλλά από τον ίδιο τον καπιταλισμό. Επίσης, η πρόταση βγάζει λάδι την πολιτική της ΕΕ και κρύβει το γεγονός ότι η «βάση» του μνημονίου ήταν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου. «Αναζητά άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια με ένα νόμο, αλλά υπέγραψε τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που συνεχίζει το μνημόνιο, συνεχίζει τη δανειακή σύμβαση και πιθανά προετοιμάζεται για νέο μνημόνιο, όπως και να το πει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των αστικών κομμάτων υπογράμμισε ότι μετά από αυτή την τραγωδία και το τσάκισμα των λαών, συνεχίζουν να λένε ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος. Καταλήγοντας ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους. 
Επιτροπή - παρωδία 
«Κακόγουστη φάρσα» χαρακτήρισε την επιτροπή λογιστικού ελέγχου της δημόσιου χρέους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Επεσήμανε ότι  πρόκειται για αυθαίρετη κίνηση της προέδρου της Βουλής όταν ο υπουργός Οικονομικών δεσμευόταν ότι θα πληρώνονται στο διηνεκές οι υποχρεώσεις στους δανειστές, ενώ τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη Επιτροπή καλείται ο λαός να αποδεχθεί και να πληρώσει μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται.
Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για Εξεταστική Επιτροπή έκανε λόγο για «επιτροπή παρωδία» που θέλει να αποπροσανατολίσει από την έκφραση ευρύτατης συναίνεσης για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Σημείωσε όμως ότι η βασική στόχευση της πρότασης είναι να συσκοτίσει τα αίτια της όξυνσης των προβλημάτων του λαού, δηλαδή την εκδήλωση της καπιταλιστική κρίσης και τη διαχείριση της με τα μνημόνια. Τόνισε πως επιδίωξη είναι η συσκότιση ότι «έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση που είναι στο DNA του συστήματος» που «αξιοποιήθηκε για να φορτωθούν τα βάρη στο λαό» και για να διεκολυνθεί η κεδροφορία του κεφαλαίου.
Τόνισε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το μνημόνιο, την εποπτεία, την αξιολόγηση, τις προηγούμενες πολιτικές και για αυτό δεν φέρνει στη Βουλή τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη στη Βουλή. Για να μην εκφραστεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσφέρει στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, για την παροχή 500 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία αλλά και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει πρόστιμα σε εταιρείες για φοροδιαφυγή.
Σημείωσε ότι για όλα αυτά το ΚΚΕ δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση και υπενθύμισε ότι στον αντίποδα είναι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων (δείτε ΕΔΩ το video).
Διπολικός καυγάς με απειλή για ανακριτική επιτροπή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως εξεταστική επιτροπή πρέπει να γίνει αφού υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, διότι «αν δεν υπάρξει (συμφωνία) τότε άλλη επιτροπή θα χρειαστεί, επιτροπή ανακριτική για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια», ανεβάζοντας τους τόνους τις διπολικής αντιπαράθεσης.
Χαρακτήρισε «σκέτη προπαγάνδα» την εισηγητική έκθεση της πρότασης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η ΝΔ. Ανέφερε ακόμα «επιτέλους κυβερνήστε, αφήστε τις εύκολες δραπετεύσεις με δημοψηφίσματα ή εκλογές όπως υπονοούν στελέχη σας». Επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε ότι «περιμένετε στη γωνία την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες και ύστερα μιλάτε για συναίνεση».
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αθέτησε την υπόσχεση του για μια και μόνη εξεταστική επιτροπή αυτή για τα μνημόνια και πως σκοπός της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «να ριχθεί άπλετο φως στα σκοτεινά σημεία της τελευταίας 5ετίας» για το «αν τελέστηκαν πράξεις με μη πολιτικά κίνητρα» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.
Επίσης με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στους Financial Times ότι θα στηρίξει μια οικουμενική κυβέρνηση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι θα μείνει στην αντιπολίτευση για πολλά χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση της «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση. Επίσης την επέκρινε για «διττή γλώσσα» στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής, Αλέξης Μητρόπουλος, ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «ως έμπρακτη απόδειξη της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης» δείχνοντας ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση με άλλα κόμματα όπως ΝΔ, Το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι πρέπει «να διερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», όπως επίσης και «ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ». Ωστόσο δεν ανέφερε το παραμικρό για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που προεκλογικά καταργούσε όπως άλλωστε έπραξε και η ΝΔ που επίσης ήταν «αντιμνημονιακή» πριν γίνει κυβέρνηση.   
Εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι την θεωρεί άκαιρη, ελλειπή και ασαφή λέγοντας ότι θα έπρεπε να δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση του μνημονίου. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός από τους αυτοσχεδιασμούς και τις αντιφάσεις της.
Θέαμα για να καλυφθεί η έλλειψη άρτου χαρακτήρισε την επιτροπή ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Δεν έχει νόημα η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, και έκανε λόγο για κίνηση διχαστική, ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό.
Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλο στη Βουλή
Συνάντηση 10 λεπτών είχαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως είπε «μια καλησπέρα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και επέκρινε την κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταργηθεί νόμος του 2009 που αναφέρεται σε αυξημένες ποινές σε άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.