ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το κρατικό χρέος και η «βιωσιμότητά» του

Σε συνθήκες ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα και υφαρπαγής των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων, η συγκυβέρνηση, από την επόμενη βδομάδα, θέτει σε εφαρμογή και τη ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις), προκειμένου να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τους φόρους και τα βαριά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου».
Περίπου σε 2,9 δισ. ευρώ φτάνουν μέχρι το τέλος Απρίλη οι υποχρεώσεις το αστικού κράτους, για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως». Ειδικότερα, 458 εκατ. ευρώ, αφορούν σε πληρωμές προς το ΔΝΤ (9 Απρίλη), ενώ ακόμη 2,4 δισ. ευρώ την ανακύκλωση του κρατικού χρέους από εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν (14/4 και 17/4).
Γα τον επόμενο μήνα, προβλέπονται πληρωμές ύψους 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (12/5), ενώ στις 20 Ιούλη λήγει ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ...
Την ίδια ώρα, παρά τη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέους φόρους και περικοπές κρατικών κονδυλίων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο του 2015.
Σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους ο Γ. Βαρουφάκης - στην ίδια συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» - υπέδειξε ως «λύση» τους παρακάτω άξονες, προκειμένου να γίνει «βιώσιμη» η αποπληρωμή του στους μεγαλοπιστωτές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και επιπλέον δυνατότητες κρατικής στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο:
-- «Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων» (της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ).
--«Λελογισμένη αναδιάρθρωση», που να συνδέει τις αποπληρωμές με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
-- Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα.
-- Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-- Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.