ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Θεσμοθέτησε την ανταπεργία και ζητάει προκλητικά τα ρέστα!

Η επικύρωση του «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» της ΕΕ δίνει στην εργοδοσία νέα αντεργατικά όπλα

Την «ανταπεργία» («lock out») και το τέλος της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για εργατικές διαφορές θεσμοθέτησε, χτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμπραξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα.
Η «δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου έγινε με την επικύρωση του λεγόμενου «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» της ΕΕ, που στο άρθρο 6 περιλαμβάνει την εφαρμογή του «lock out» ως αναφαίρετου δικαιώματος των εργοδοτών, την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και μία σειρά άλλων μέτρων για τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν είναι τυχαία και η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση για την επικύρωση του συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο, αν και έχει προσυπογραφεί από την Ελλάδα, καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν το είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Προκειμένου να αποφύγει τον ντόρο, «πέρασε» τον Χάρτη ως «διακρατική συμφωνία», δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται μια 5λεπτη μόλις τοποθέτηση μόνο από όσους δεν είχαν ψηφίσει υπέρ στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή! Δηλαδή, δύο βασικές αξιώσεις που θέτει επί δεκαετίες ο ΣΕΒ και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φρόντισε να τις «περάσει» από τη Βουλή μέσα σε λίγα λεπτά!
Τεράστια πρόκληση αποτελεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις «πομπές» της, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει και τα «ρέστα» από το ΚΚΕ, που αποκάλυψε τους σχεδιασμούς της με την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή, Χρ. Κατσώτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.
Παίζουν με τις λέξεις
Παίζοντας με τις λέξεις και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσπαθεί να πείσει ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει το ΚΚΕ. Χαρακτηρίζει, προκλητικά, «ψεύδη» και «συκοφαντίες» όσα περιέχονται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, επειδή, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση ρητά επιφυλάσσεται επί του άρθρου 6 και του ΙΙ Μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, διατυπώνοντας έτσι με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη διάταξη» για την ανταπεργία και τα περί διαιτησίας!
Μάλιστα, παραθέτει το σχετικό απόσπασμα που περιέχεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του άρθρου 6 δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία (...) Οι διατάξεις του ίδιου άρθρου δεν δεσμεύσουν την Ελλάδα ως προς την ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση», δηλαδή την ανταπεργία. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο όρος «επιφύλαξη» σημαίνει μη εφαρμογή!
Πρόκειται για καραμπινάτο εμπαιγμό. Η κυβέρνηση επικύρωσε τον Χάρτη ατόφιο, ενώ θα μπορούσε να απαλείψει το άρθρο 6 και όχι να ...επιφυλάσσεται για την εφαρμογή του. Επιπρόσθετα, με την επικύρωση του Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και συγκεκριμένα του άρθρου 6, η κυβέρνηση, είτε «επιφυλάσσεται» είτε όχι, έχει εξοπλίσει τις εργοδοτικές Ενώσεις για να προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά ή εγχώρια δικαστήρια, απαιτώντας και δίκαια αυτό που έχει επικυρώσει η Βουλή.
Αποτυπώνει τη σύγχρονη αντιλαϊκή στρατηγική
Στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Χάρτη, ο Χρήστος Κατσώτης, αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 6, σημείωσε ότι συνολικά στο Χάρτη«υιοθετείται η λογική μιας μίνιμουμ προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, που σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει - λέει - να είναι ανεκτή από τους εργοδότες».
Πρόσθεσε ότι ο Χάρτης περιέχει και ορισμένα θετικά άρθρα, αλλά έχουν διακηρυκτικό χαρακτήρα, ενώ στο σύνολό του «αποτυπώνει τη σύγχρονη αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας στην οποία τα πάντα υποτάσσονται, στρατηγική που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, στρατηγική που είχε προσχεδιαστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πιο ειδικά από το 1993 με τη "Λευκή Βίβλο" και αφορούσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ».
Επισήμανε, τέλος, ότι η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής έφερε τη σταδιακή σφαγή στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και αυτή εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «με το σχέδιο νόμου - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, το οποίο με την πάλη της εργατικής τάξης, του λαού δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή».