ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΕΒΕΠ: Βρώμικη επίθεση στα σωματεία της Ζώνης

Το στίγμα της ανάπτυξης που οραματίζονται εργοδότες και μεγαλοεργολάβοι για την περιοχή του Πειραιά και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έδωσε με τον πιο σαφή τρόπο η εκδήλωση που οργάνωσε χτες τοΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Η συζήτηση με θέμα «Το μέλλον του ΟΛΠ και της Ναυπηγικής Βιομηχανίας» έγινε το φόντο για να ξεδιπλωθεί η πιο χυδαία προσπάθεια σπίλωσης των εργαζομένων και των συνδικάτων, σε μια συζήτηση που είχαν προσκληθεί και οι ίδιοι για να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τις «νουθεσίες» για «εργασιακή ειρήνη» από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδη, που άνοιξε την εκδήλωση, διαδέχθηκε η προκλητική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους: Μέσα από την προβολή ενός βίντεο με θέμα υποτίθεται τα προβλήματα της Ζώνης, ως ένοχοι για όλα τα δεινά που επιφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και οξύνει ακόμα περισσότερο η καπιταλιστική κρίση παρουσιάστηκαν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Ως υπεύθυνοι για την ανεργία, τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των ναυπηγείων κατηγορήθηκαν τα συνδικάτα και οι αγώνες τους.

Πρόκειται για τα ίδια «επιχειρήματα» που αναμασούν οι μεγαλοεργολάβοι για να χτυπήσουν τα συνδικάτα, έχοντας μάλιστα καταθέσει εκατοντάδες μηνύσεις σε βάρος τους, για κινητοποιήσεις στη Ζώνη και στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού.

Οι ίδιοι δεν δίστασαν να στρατολογήσουν και τη Χρυσή Αυγή για να χτυπήσουν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης. Καθόλου συμπτωματικά, στο προεδρείο της εκδήλωσης βρισκόταν ένας από τους μεγαλοεργολάβους που πρωτοστατούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η προκλητική προσπάθεια σπίλωσης των συνδικάτων και των εργαζομένων προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, όσο και των εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης και της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» στην ΟΜΥΛΕ, που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση για να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Η προβολή διακόπηκε, ενώ οι εκπρόσωποι των σωματείων και η Δ. Μανωλάκου αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη συκοφάντηση των εργαζομένων, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία σε ποσοστό 90%.

Η «αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας»και η «αξιοποίηση» του λιμανιού, για τα οποία ενδιαφέρεται το ΕΒΕΠ, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μεγαλοεργολάβων και όχι φυσικά των εργαζομένων. Στα ίδια πρότυπα, έχει ήδη γίνει πραγματικότητα η παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, με τις γνωστές συνέπειες στους όρους δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου