ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ Με δεδομένο το αντεργατικό πλαίσιο ψάχνουν και επενδύσεις

Με «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων και για την «επόμενη μέρα», συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, τη διαβόητη τρόικα). Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαχειριστικές προτάσεις και «λύσεις», ο πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζεται με νέα μέτρα, προκειμένου να τονωθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου.
«Οι φίλοι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Είμαστε ήδη μάρτυρες των καρπών των κοινών προσπαθειών μας και οι διεθνείς επενδυτές έχουν ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά», είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο «ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα», που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες στον επενδυτικό τομέα, σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας», ενώ «ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο εποικοδομητική και αμοιβαία κερδοφόρα από ό,τι ποτέ στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εστίασε στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου της χώρας, στο «ασφαλές και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ελκυστική για τους ξένους επενδυτές».
Στο «επενδυτικό φόρουμ» στη Νέα Υόρκη, απέστειλε μήνυμα και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρ. Γκογιάλ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016, ότι η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, και ακόμη ότι η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα, ενώ «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια». Στο εν λόγω 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από την «Capital Link», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετέχει και κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης.
Εύσημα από τις ΗΠΑ
Σε συνέδριο, με θέμα η «ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» εστίασε στους «μηχανισμούς παρακολούθησης, μέσα στο τακτικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως είπε «αυτό προβλέπει και τη συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο ευέλικτο, καθώς το κριτήριό μας είναι σε τελευταία ανάλυση το κόστος του δανεισμού».
Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα και εργαζόμαστε για να κλείσουμε». Επίσης, προανήγγειλε νέες «σταδιακές φοροαπαλλαγές» για το κεφάλαιο, εφόσον το «επιτρέψει η δημοσιονομική πορεία». Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Πιρς τόνισε ότι οι «αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα», εστιάζοντας στην «αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα, απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση για τον ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2015.
«Εχουμε ένα όραμα ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι το ιδανικό μέρος για να έρθει κάποιος να επενδύσει και να μείνει. Και μπορούμε να πετύχουμε την εκμετάλλευση των ευκαιριών». Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, επαναφέροντας στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για μείωση της φορολογίας καθώς και του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Οπως είπε, το κόστος χρηματοδότησης είναι 60% υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η σημαντική πτώση των μισθών αντισταθμίστηκε από την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές κατά μεγάλο ποσοστό (83%) βασίζονται σε προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας, με χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα, ενώ τα προϊόντα μέσης τεχνολογίας καλύπτουν το 12% και τα υψηλής τεχνολογίας καλύπτουν το 5% των ελληνικών εξαγωγών.
Σε ό,τι αφορά την «πιστοληπτική αναβάθμιση» ο εκπρόσωπος του αμερικανικού «οίκου αξιολόγησης» «Standard and Poor's», έβαλε ως προϋποθέσεις την ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.
Νέο αντιλαϊκό πακέτο
Πέρα από τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου είναι και τα παρακάτω:
--Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
-- «Αλλαγές» στο καθεστώς ΦΠΑ και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης.
-- Κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που θα καταβάλλεται μόνο σε νοικοκυριά με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια).
-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παραπέρα συμπίεση των αμοιβών από το 2015 και εξομοίωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα, σε αντιστοιχία με το καθεστώς που ήδη ισχύει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
-- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.