ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Βήμα βήμα για τις νέες ανατροπές στην Ασφάλιση

Στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας, που μετατρέπεται σε «κρεβάτι του Προκρούστη» για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, παραμένουν οι νέες ανατροπές που σχεδιάζονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενώ η αλληλογραφία των δύο πλευρών συνεχίζεται, σιγά - σιγά κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ορισμένα από τα νέα επώδυνα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση επικεντρώνεται:
Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 με 6.500 ένσημα. Δηλαδή καταργείται η 15ετία και ορίζονται τα 20 ή τα 21 χρόνια και 8 μήνες ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα απαιτείται πλέον για να έχει κάποιος σύνταξη στα γεράματα. Στην κατάργηση της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στη μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που ίσως συνδυαστεί με ανάλογη μείωση των εισφορών των σημερινών εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων και με πρόσχημα τα ελλείμματα του Ταμείου.
Στο πάγωμα των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016 - 2017). Στη σαρωτική ενοποίηση των Ταμείων. Η νέα ενοποίηση δε θα περιοριστεί στα Ταμεία των κύριων συντάξεων. Θα αφορά την ενοποίηση όσων επικουρικών ταμείων έχουν απομείνει εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αλλά και Ταμείων Πρόνοιας που αποδίδουν εφάπαξ και άλλες παροχές. Το «νέο» ΕΤΕΑ που θα προκύψει η κυβέρνηση σχεδιάζει να το εντάξει στο ΙΚΑ.
Και ακόμα, στην κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος. Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει διάταξη, σύμφωνα με την οποία κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2019 και μετά, να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι σε βάρος της σε μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όπως π.χ. ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων γυναικών. Το ίδιο ισχύει και για ενώ δραστικές είναι οι περικοπές στον τομέα Υγείας.
Επιβεβαιώνουν τα νέα μέτρα
Ειδικά για το τελευταίο, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε χτες πως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν ακόμα για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, θα εφαρμοστεί σταδιακά: «Αν αρχίσει να ισχύει το 62 (έτος) που θα γίνει 67, θα γίνει μετά το 2019. Θα ξεκινήσει το ΄19 αν συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθεί το 2022. Τότε ξεκινάει η πλήρης εφαρμογή, το ΄22. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μεταβατικό διάστημα».
Μάλιστα, αυτή η μεταβατικότητα δε δίνεται από πόνο στους ασφαλισμένους, αλλά, όπως ομολόγησε ο υφυπουργός, για να μην υπάρξει εσπευσμένη «φυγή» από την εργασία δεκάδων χιλιάδων σημερινών εργαζομένων: «Αυτό που πρέπει ν΄ αποφευχθεί πάση θυσία είναι να εγκλωβιστούν στη δουλειά 100.000 - 120.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σήμερα αλλά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο. Αν φύγουνε αυτοί οι 120.000 να πάνε στο συνταξιοδοτικό σύστημα και έχουμε 120.000 συνταξιούχους σε μια μέρα, θα έχουμε κατάρρευση».(!)
Παράλληλα, επιβεβαίωσε και την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη λέγοντας: « ...20 χρόνια σημαίνει κατοχύρωση της κατώτατης σύναξης. Σήμερα ισχύει ότι για να έχεις κατώτατη σύνταξη και θα ισχύει το 2022 για τα επόμενα χρόνια, τα 20 χρόνια θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Οσοι έχουν κάτω από 20 δεν σημαίνει ότι χάνουν τα ένσημα. Θα πάρουν τη σύνταξη που τους αναλογεί στα ένσημα που έχουν. Είναι ένα θέμα που ούτως ή άλλως απασχολεί τη χώρα αλλά εφόσον προχωρήσει η διαπραγμάτευση και για το συγκεκριμένο θέμα καθορίζονται και οι παράμετροι που την αφορούν».
Βέβαια, σήμερα δεν ισχύουν τα 20 χρόνια Ασφάλισης, αλλά τα 15 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατώτερη σύνταξη. Οσο για το ότι δεν χάνονται τα ένσημα κάτω από αυτό το όριο, αυτό προβλέπεται και στον 3863, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει έτσι και αλλιώς από την 1.1.2015. Το ζήτημα είναι ότι όποιος πλέον δεν θα έχει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, δεν θα λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη, αλλά μόλις μερικά ψίχουλα που δεν θα αρκούν ούτε για την επιβίωση.