ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων, μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, περιλαμβάνονται στην «ανανεωμένη» λίστα μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) για την «ολοκλήρωση της Τελικής Αξιολόγησης της παρούσας συμφωνίας»(δηλ. του μνημονίου), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ήδη στην πρώτη σελίδα της «λίστας»...
Στα 6,1 δισ. ευρώ υπολογίζονται, για την ώρα, τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2015, ενώ μετά και τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση και το υπάρχον μνημόνιο, μετά και την εφαρμογή των μέτρων, στο βαθμό βέβαια που αυτά αποδώσουν τα αναμενόμενα, η συγκυβέρνηση εντοπίζει και ομολογεί, νέα χρηματοδοτικά κενά ύψους 19 δισ. ευρώ μόνο για το 2015. Με αυτά τα δεδομένα, δρομολογούνται και οι διεργασίες για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, άρα και νέου μνημονίου, ανεξάρτητα από το πώς θα βαφτίσουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της «επόμενης μέρας»...
Επιχειρούν να θολώσουν τα νερά για τα ματωμένα πλεονάσματα
Την ίδια ώρα, στο απόηχο της «διαρροής» της λίστας, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το πεδίο γύρω από τους στόχους για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Το υπό διαβούλευση με την τρόικα «έγγραφο εργασίας» προβλέπει συγκεκριμένα ότι μετά την πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη του νέου αντιλαϊκού πακέτου, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν από 3,1% μέχρι 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πάνω και από το μνημονιακό στόχο (3%).
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, ομολογούν, επί της ουσίας, τα ακόμη χειρότερα, που δρομολογούνται απέναντι στο λαό και το εισόδημά του: Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «ποτέ κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, εάν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% (...) θα επιστραφεί σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης».
Σε μια φράση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ομολογεί τα εξής:
1. Τις αναμενόμενες και από τους ίδιους, αστοχίες σχετικά με τα προγράμματα «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τα οποία έτσι κι αλλιώς υποκρύπτουν αντίστοιχης έντασης αντιλαϊκά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί τη μόνιμη επωδό όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, ειδικά στη φάση έναρξης των αντιλαϊκών μέτρων.
2. Ορος και προϋπόθεση, ακόμα και για την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση της πολιτικής που ματώνει το λαό για το κεφάλαιο και παίρνει από τους φτωχούς ακόμα και τα όποια ψίχουλα δίνει στους φτωχότερους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «λίστα» της κυβέρνησης δεν προβλέπει για τις επόμενες χρονιές ούτε καν τα... «κουρεμένα» 200 εκατ. ευρώ που απέμειναν τελικά στο νόμο για την «ανθρωπιστική κρίση» για το 2015, παραπέμποντας από του χρόνου στα... «πακέτα Γιούνκερ» και τα ματωμένα πλεονάσματα!
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για την εμφάνιση «ελλειμμάτων», με φόντο και τις αβεβαιότητες ως προς τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης...
3. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των «πλεονασμάτων» περνάει μέσα από αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν στη «λίστα» - όπως και οι προκάτοχοί τους - ως «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με λαϊκές ανάγκες. Και βέβαια, ούτε λόγος γίνεται για αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων...
Αντιλαϊκός κουρνιαχτός για τα μέτρα
Είναι φανερό ότι στις λίστες που «διέρρευσαν» υποκρύπτονται και νέοι αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια (που προβλέπονται άλλωστε και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη), όπως στον ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για μισθωτούς - συνταξιούχους κ.ά.
Να σημειωθεί ότι στη λίστα που συζητήθηκε σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη ούτε για «αλλαγές» στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ούτε βέβαια για αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς - συνταξιούχους. Αυτός είναι και ο λόγος, που η συγκυβέρνηση για λόγους «επικοινωνιακής διαχείρισης» στο εσωτερικό, μεταθέτει τα ζητήματα αυτά για το β' εξάμηνο του 2015, δηλαδή στο πλαίσιο της επόμενης συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι η όποια αλλαγή στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα συνδυαστεί με άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, αντίστοιχης απόδοσης για το κρατικό ταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «αλλαγές» αφορούν στην επιλογή του κατάλληλου μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής, που με τη σειρά του σημαίνει την αναπλήρωση των «απωλειών» με άλλα «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά μπορεί να προέλθουν από την αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων, από περικοπές κρατικών κονδυλίων, είτε συνδυασμό των δύο.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απόλυτα «φυσιολογική» και εξηγήσιμη η διελκυστίνδα ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, εμφανίστηκε να... δεσμεύεται από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα συνυπογράψει «καμία αύξηση ΦΠΑ στα νησιά», με την αναπληρώτρια υπουργό Ν. Βαλαβάνη να επιμένει στο ότι θεωρεί απολύτως βάσιμη την κατάργηση της έκπτωσης στα «κοσμικά νησιά», εξηγώντας ωστόσο στη συνέχεια ότι δεν γίνεται να καταργηθεί η έκπτωση μόνο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, και να παραμείνει το ειδικό καθεστώς για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου...
«Αυγατίζουν» οι λίστες...
Στο «υπόμνημα εργασίας» που στάλθηκε προς αξιολόγηση από την τρόικα (βλ. και το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ») περιγράφονται και τα παρακάτω:
-- Στο β' εξάμηνο του 2015 θα προωθηθούν «αλλαγές» στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος. Τυχόν αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα συνδυαστεί με τη διόγκωση των φορολογικών συντελεστών κατά τρόπο που να διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, δηλαδή οι ελαφρύνσεις που έχουν απομείνει για στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης.
-- Καταβολή «πόντων μπόνους» σε «συνεπείς φορολογούμενους», σε συνδυασμό με την αφαίρεση «πόντων» (άρα και την καταβολή προστίμων) σε «ασυνεπείς», δηλαδή κατά βάση σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
-- Συνέχεια στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σε πιο «στέρεη βάση». Η κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αφορά, χωρίς περιστροφές, στην «θεαματική αποτυχία» να πιάσει τους εισπρακτικούς στόχους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται να σεβαστεί όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια, καθώς και να εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρεται, εξάλλου, ότι η κρατική συμμετοχή στις ιδωτικοποιημένες επιχειρήσεις θα «βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης», πρόβλεψη που ανοίγει δρόμο για πλήρη απαλλαγή του κεφαλαίου από ασφαλιστικές εισφορές...
-- Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τους φορολογούμενους.
-- Την καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι.
-- Την αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνη του 2015.
-- Τον Ιούνη του 2015 θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλε την είσπραξή του για το 2016). Επιπλέον, θα εξεταστεί η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά που κοινοποιήθηκε χτες γνωστοποιούνται οφειλές από τη χρήση των συχνοτήτων, της περιόδου 2011-2014, συνολικού ύψους 40,5 εκατ. ευρώ.
-- Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων». Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από την εταιρεία «Siemens», μέσω του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει υπογραφεί με το γερμανικό μονοπώλιο, από την προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Διαχειριστικά ζόρια με τη χρηματοδότηση
Στη διάψευση πληροφοριών περί εξάντλησης των ταμειακών διαθέσιμων του ελληνικού δημοσίου στις 9 Απρίλη προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης επισήμαναν στην Ευρωζώνη ότι αυτά εξαντλούνται, υποβάλλοντας αίτημα άμεσης αποδέσμευσης, το οποίο απορρίφθηκε. Να σημειωθεί ότι στις 9 Απρίλη, η συγκυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ποσά ύψους 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας, με αφορμή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), διευκρινίζει ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Τις προηγούμενες ημέρες, εκταμιεύθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ)», επισημαίνει, τονίζοντας πως ο «όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό»... Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΑΤΕ, υπάρχει «ενδεχόμενο στάσης πληρωμών» από τις εταιρείες, με πρώτο και άμεσο κίνδυνο την «αδυναμία καταβολής του Δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζόμενους στα έργα». Είναι φανερό το γεγονός ότι επιχειρείται η «αξιοποίηση» των εργαζομένων, προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια.
Στο μεταξύ, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει το απόγευμα στις 8/4 και το πρωί στις 9/4, όπως ανακοινώθηκε χτες από την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες. Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχει «ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε». Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «παραδίδει όλο και περισσότερες προτάσεις όλο και πιο λεπτομερείς. Σε κάποια σημεία, σίγουρα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία»...