ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΥΠΕΞ - ΣΕΒ Φροντιστήριο στοίχισης των διπλωματών στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Από φροντιστήριο πέρασαν μια σειρά από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν απαίτησης ντόπιων μονοπωλίων, ώστε οι διπλωμάτες να εκπροσωπήσουν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα συμφέροντά τους στις αγορές του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΕΒ, «ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των νέων διπλωματών μας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Την πρωτοβουλία σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας ανέλαβαν η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών και ο ΣΕΒ».
Οπως διευκρινίζει ο ΣΕΒ, στη διάρκεια της «πρακτικής άσκησης» - όπου συμμετείχαν τα εγχώρια μονοπώλια «Αλουμίνιον της Ελλάδος», «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», «Intracom Defense», «Intralot», «METKA», «Παπαδόπουλος ΕΙ», «ΤΙΤΑΝ» και «Χαλκόρ» - «όλοι οι υποψήφιοι ακόλουθοι πρεσβείας του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις εξαγωγικές διαδικασίες, με τις ανάγκες έρευνας αγοράς και πρόσβασης σε χώρες - στόχους, με τον τρόπο δικτύωσης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, καθώς και με τους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Με αποστολή την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων
Για τις στοχεύσεις τους, είναι χαρακτηριστικά και όσα είπε, στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στα γραφεία του ΣΕΒ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κων. Μπίτσιος. Ειδικότερα, χαρακτήρισε δυσδιάκριτα τα όρια της παραδοσιακής και της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι η υποστήριξη από τις ελληνικές προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της εθνικής (βλ. εγχώριας καπιταλιστικής) οικονομίας.
Μίλησε, μάλιστα, για «στοίχιση των δημιουργικών δυνάμεων που διαθέτει η ελληνική δημόσια διοίκηση με την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να σταθούν με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό και να ενισχύσουν την εξωστρεφή τους δράση».
Στην ίδια βάση, η διευθύντρια σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας Σωτηρία Θεοχαρίδη τόνισε «την επιδίωξη μεγιστοποίησης της συνεισφοράς του υπουργείου Εξωτερικών στην προσπάθεια του ελληνικού επιχειρείν για εξωστρέφεια και πρόσβαση στις ξένες αγορές, μέσω εμπλουτισμού του προγράμματος οικονομικών σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας, μεταξύ άλλων, με την πρακτική άσκηση των υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας σε επιχειρήσεις μέσω του ΣΕΒ».