ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

«Σημάδια ανάκαμψης» της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη διαπιστώνει σε μελέτη της η Eurobank, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην εξασθένιση του ευρώ και στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Η μελέτη της τράπεζας σημειώνει ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε τον Μάρτη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλη του 2011.
Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών περίπου, ενώ ο «δείκτης υπευθύνων προμηθειών» για τον μεταποιητικό τομέα (ΡΜΙ) αναθεωρήθηκε για τον Μάρτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.
Αντίστροφα, οι ανακοινώσεις ασθενών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησαν ανησυχίες για το κατά πόσο θα διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ανάμεσα σε άλλα, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Φλεβάρη λιγότερο από το προβλεπόμενο, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Γενάρη του 2014.
Σε κάθε περίπτωση, τα σκαμπανεβάσματα στους δείκτες για την πορεία της οικονομίας στη μια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ελάχιστα αφορούν τους λαούς σε ΕΕ και ΗΠΑ, που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν το ξεπέρασμα της κρίσης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.