ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τον έλεγχο των «off shore»

Η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών που καλλιεργούσε προεκλογικά για τα εισπρακτικά αποτελέσματα από τον έλεγχο της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη, αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπάρχουν δυσκολίες στις διαδικασίες των ελέγχων που αφορούν τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Λουξεμβούργου», αλλά και τις καταθέσεις στην Ελβετία, όπως και τις off shore εταιρείες.
Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, οι έλεγχοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας ενός πλέγματος παραγόντων. Συγκεκριμένα, για τη «λίστα Λαγκάρντ» υπάρχει δυστοκία από τις ελβετικές αρχές να δώσουν στοιχεία, θεωρώντας ότι η υπόθεση στηρίζεται σε στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα. Για τις off shore, η δυσκολία εντοπίζεται στο ότι απαιτείται η συνεργασία κι άλλων χωρών για τη διασταύρωση των στοιχείων.
Με άλλα λόγια, όλο το θεσμικό πλαίσιο που φτιάχθηκε από την ΕΕ την για να θωρακιστεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στην ΕΕ (μια από τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ που ψήφισε ο τότε ΣΥΝ), είναι αυτό που ευθύνεται κατά βάση για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια στον έλεγχο πιθανής φοροδιαφυγής από τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω «εξωχώριων» εταιρειών.