Ένα πρώτο δείγμα για το πώς η λεγόμενη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που συστάθηκε στο πλαίσιο της Βουλής, με «διεθνείς» μάλιστα συμμετοχές, θα αξιοποιηθεί αποπροσανατολιστικά για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, έδωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής στη Βουλή, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις βασικές αν όχι η βασικότερη αιτία για την οποία αυτή η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, τη λεγόμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως στις συμβάσεις που αυτή η χώρα για δεκαετίες -κυρίως στην πρώτη δεκαετία του καινούριου αιώνα, δηλαδή από το 2000 έως το 2010- υπέγραψε με εταιρείες που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό».
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση δεν είναι εγγενές φαινόμενο του καπιταλισμού, αλλά αποτέλεσμα της (υπαρκτής) διαφθοράς και της διαπλοκής ανάμεσα στο κράτος και τα ξένα κυρίως μονοπώλια. Άρα, σύμφωνα με τον υπουργό, αν μπουν «κανόνες» στις σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων και εξαλειφθεί η μίζα, το σύστημα θωρακίζεται από μελλοντικές κρίσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για μίζες που κυμαίνονται από 2% έως και 23%, εστιάζοντας το πρόβλημα στις συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, στις συμβάσεις προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και στις συμβάσεις προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα από φορείς του Δημοσίου.