ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Μειώσεις όλων των συντάξεων και των εργοδοτικών εισφορών ζητά ο ΣΕΒ

Μείωση όλων των συντάξεων, ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που αντιμετωπίζει θετικά το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» του υπουργείου Εργασίας.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική Οικονομία, ο ΣΕΒ αναφέρει πως «ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη» και προσθέτει ότι για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να μειωθούν περαιτέρω όλες οι συντάξεις. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων -των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές- αποδομούν την αρχή της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας του συστήματος».
Σχετικά με το πόρισμα των «σοφών», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο διαχωρισμός της χρηματοδότησης των δύο συντάξεων, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αντίστοιχα, αποτελεί sine qua non (χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατόν) όρο για να μπει επιτέλους τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα».
Με σαφή τρόπο ζητά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αναφέροντας «το νέο σύστημα να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων».
Επιπλέον ζητά οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται στην ιδιωτική ασφάλιση για να βελτιώσουν τις υγειονομικές και συνταξιοδοτικές απολαβές αναφέροντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, δίδοντας τη σημασία που αρμόζει στη μη υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (2ος και 3ος πυλώνας, δηλαδή επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση)».
Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους και την πλουτοκρατία, αναφέροντας ότι η αλλαγή «δεν μπορεί να σημαίνει την εφαρμογή πολιτικών που ακυρώνουν τα κίνητρα για εργασία και ανάληψη επιχειρηματικής δράσης» και εκφράζει την ανησυχία του μην τυχόν γίνει «προσφυγή σε νέους φόρους εισοδήματος και περιουσίας στους συνεπείς φορολογουμένους για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».