ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Παζάρια για την επέκταση του μνημονίου - Δεδομένη η συνέχιση των σκληρών μέτρων

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα μεταφερθούν τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ενώ τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θεωρούνται δεδομένα ανεξάρτητα από την μορφή που θα πάρει το μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για «τεχνική» παράταση του προγράμματος, που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τον ένα μήνα. Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προεξοφλούσαν ότι η παράταση θα είναι μεγαλύτερη και θα φτάσει τους έξι μήνες.
Ο επικεφαλής του Euro - working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News» επιβεβαίωσε αυτά τα δύο σενάρια. «Μια ισχυρή θεωρία είναι η 31η Γενάρη. Άλλη μια είναι η 30η Ιούνη. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα και τα «προαπαιτούμενα» να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Όπως είπε, εάν δεν υπάρχει η βούληση για νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» δράσεων πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο παράτασης. Πρόσθεσε ωστόσο πως «από ό,τι βλέπουμε, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε στην τρόικα το απαντητικό e - mail. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.