ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας: Τον πρώτο λόγο έχουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων

Να κρατήσουν «ζωντανή» τη διαδικασία του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.
Στην κοινή δήλωση στην οποία κατέληξε το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι δύο κυβερνήσεις «δεσμεύονται να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να διανοίξουν πρόσθετους τομείς συνεργασίας μεταξύ τους».
Στα πλαίσια των αντιφατικών σχέσεων (σύγκρουσης και συνεργασίας) που έχουν αναπτύξει οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να διατηρήσουν όλους εκείνους τους διπλωματικούς μηχανισμούς - επίσημους και ανεπίσημους - που θα στρώσουν το έδαφος για γενικότερους συμβιβασμούς και διευθετήσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, την ίδια ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και διατηρεί στο ακέραιο τις αξιώσεις της. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι δύο κυβερνήσεις «συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Κάτω από τα εύηχα συνθήματα του «αμοιβαίου σεβασμού» και των «σχέσεων καλής γειτονίας» συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια και ο τουρισμός. Στην πραγματικότητα αυτού του είδους η διπλωματία, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί νάρκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αφού τα μονοπώλια δεν διστάζουν να προκαλέσουν ακόμη και πολεμικές συρράξεις στην προσπάθεια τους να έχουν περισσότερα κέρδη έναντι των ανταγωνιστών τους.
Οι δύο κυβερνήσεις διεμήνυσαν ότι θα συνεργαστούν στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία και το Ιράκ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. «Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, καθώς και ότι αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών
Οι δύο πρωθυπουργοί στην κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στην προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως παρά τις «ουσιαστικές διαφωνίες» που υπάρχουν σε ορισμένα ζητήματα, στόχος είναι να δημιουργηθούν σχέσεις «αμοιβαίου σεβασμού» που θα στηρίζονται στο «σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε «ευρύτατη ανασκόπηση» των 47 συμφωνιών που υπογράφηκαν στα δυο προηγούμενα συμβούλια κορυφής. Πρόσθεσε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να εργαστούν για την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Για το Κυπριακό, εξέφρασε τη στήριξή του στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αναστείλει τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το «πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, «θα επιλυθεί σύντομα για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Επίσης, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισήμανε ότι «πρέπει να βλέπουμε τις δύο χώρες σαν δυο μέρη μιας ενιαίας γεωγραφίας» και έδωσε έμφαση στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα η Τουρκία λειτουργεί ως πύλη εισόδου της Ελλάδας στην Ασία.
Για ακόμη μια φορά συνέδεσε ευθέως τη «λύση» που θα προωθηθεί στο Κυπριακό με την ενέργεια και τα κοιτάσματα της περιοχής.