ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Eurogroup: Παζάρια για τη μορφή των μνημονίων

Τα σενάρια για την παράταση του μνημονίου θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.
H ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα για μια «τεχνική» παράταση μικρής διάρκειας (ένας μήνας) του υφιστάμενου προγράμματος.
«Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL (σ.σ. Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ΓκίκαςΧαρδούβελης, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, σημείωσε ότι «θα έρθει και η επιστροφή».
Τις προηγούμενες ημέρες Κοινοτικοί αξιωματούχοι προεξοφλούσαν ότι η επέκταση του μνημονίου θα είναι τουλάχιστον 6μηνη.
«Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων» δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ. Παράλληλα εκτίμησε ότι «υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014», αρκεί, όπως είπε, να μεταβεί η τρόικα στην Αθήνα και να συμφωνηθεί άμεσα όλη η ατζέντα των θεμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αντανακλούν τους γενικότερους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της τρόικας, κυρίως για το ρόλο του ΔΝΤ και το μείγμα που υπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Άλλωστε κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που κάνουν φθηνότερους τους εργαζόμενους.  Δεν είναι τυχαίο ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων αποτελεί το βασικό άξονα της στρατηγικής της ΕΕ, γεγονός που διασφαλίζεται από τους μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη.