ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ Πολιτική διατήρησης των χαρατσιών και της υποχρηματοδότησης

Γαλαντόμος στους φαρμακοβιομήχανους αλλά φειδωλός στους εργαζόμενους και στους ασθενείς ήταν στις εξαγγελίες του ο Αλ. Τσίπρας
Με διαγραμμένες τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες Υγείας» έκανε χτες τις εξαγγελίες για την Υγεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Μετά από σύντομη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός μίλησε στο αμφιθέατρο μπροστά στους υπαλλήλους, αφού τον προλόγισε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στα μνημόνια τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, βγάζοντας λάδι τη διαχρονική πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Σ' αυτό το πνεύμα, αναφέρθηκε στην «τελευταία πενταετία των μνημονίων» με «τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν τον όρο και την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας».
Είπε, ακόμα, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στο χώρο της Υγείας και να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως αλλά όχι μόνο, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για όλους τους πολίτες». Μάλιστα, αυτή την προτεραιότητα ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ως συμβατή με την πολιτική της ΕΕ, αποσιωπώντας ότι αυτή είναι που οδήγησε στη «βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος της υγείας των πολιτών», όπως είπε σε άλλο σημείο.
Ανάμεσα στους άξονες που παρουσίασε για την «αναμόρφωση» του συστήματος της Υγείας, είναι οι παρακάτω:
1. Ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Εργασίας για τους ανασφάλιστους» είπε ο πρωθυπουργός. Οι άρρωστοι, όμως, πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις και θα ελαφρυνθούν το πολύ με 20 εκ. μετά την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Μ' άλλα λόγια, η «ισότιμη πρόσβαση» θα συνεχίσει να συνοδεύεται απ' τα υπόλοιπα χαράτσια, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους. Εξάλλου, η επιτροπή που συγκροτήθηκε για τους ανασφάλιστους ολοκλήρωσε το πόρισμά της και ως βάση συζήτησης είχε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 για την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, η οποία προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις διχάζονται ανάμεσα στη θέσπιση ή όχι εισοδηματικών κριτηρίων.
2. Πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, «με στόχο τη στελέχωση των κενών, νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμούς». Απ' αυτούς, οι 700 θα «τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρά στη «διασφάλιση της λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ενίσχυση του προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας». Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί). Λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά τη λειτουργία των 200 κλειστών κρεβατιών των ΜΕΘ και των ΜΑΦ -όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα ο Π. Κουρουμπλής-, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 άτομα.
3. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Ηδη η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα τα οποία καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε στο 25,8% το 2014, υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να πληρώσουν 622 εκ. σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Ομως, οι ασφαλισμένοι συνολικά -περιλαμβανομένων και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων- πληρώνουν απ' την τσέπη τους 1,7 δισ. ευρώ (στοιχεία του 2013).
4. Ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε γαλαντόμος προς τη φαρμακοβιομηχανία. Οπως είπε, «δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».
5. Αν και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο προϋπολογισμό «σε δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» και ότι η «δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών είχε ως κύριο όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές», εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν και αναφέρθηκε στα λουκέτα στα νοσοκομεία που μετονομάστηκαν σε «αλλαγή χρήσης», εντούτοις δεν είπε λέξη για την επαναλειτουργία τους.