ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» Ξεθωριάζει η ανάκαμψη, αβεβαιότητες και ρίσκα στο προσκήνιο

Σε υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεων σχετικά με τους ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, όσο και συνολικά στην ΕΕ, προχώρησε η Κομισιόν, η οποία διαβλέπει και αυξημένους κινδύνους για παραπέρα «επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών». Τα παραπάνω συμπεράσματα περιέχονται στις «Φθινοπωρινές προβλέψεις» της. Οι διαπιστώσεις τους επαληθεύουν τα ζόρια τους λόγω απειροελάχιστων ρυθμών ανάκαμψης σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά και την ενιαία γραμμή που διαμορφώνουν - παρά και τις μεταξύ τους αντιθέσεις - σε βάρος των εργαζομένων και του λαού σε όλα τα κράτη - μέλη.
«Οι συνθήκες στην οικονομία και την απασχόληση δεν βελτιώνονται αρκετά γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει για να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ για να δώσουμε ώθηση και να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη. Η επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων είναι ο μοχλός για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σχετικά ο Γ. Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις «Φθινοπωρινές προβλέψεις»:
ΑΕΠ: Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2014 στο 0,8% από 1,2% στην προ εξαμήνου έκθεση με τις «Εαρινές προβλέψεις». Για το 2015 εκτιμάται αύξηση 1,1% (από 1,7%) και για το 2016 στο 1,7% (δεν υπήρχε προηγούμενη εκτίμηση). Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί: 2014: 1,3% (από 1,6%), 2015: 1,5% (από 1,6%). Υποβαθμισμένες είναι και οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, για το 2014 σε 0,9% (από 1,4%) και για το 2015 επίσης σε 0,9% (από 1,6% την άνοιξη φέτος). Αντίστοιχα για τη Γαλλία αναμένεται 0,3% (από 1%) και 0,7% (από 1,5%). Στην Ιταλία προβλέπεται υποχώρηση 0,4% για το 2014 (έναντι αύξησης 0,6% στην προηγούμενη εκτίμηση) και για το 2015 ανάκαμψη 0,6% (από 1,7%).
Σε αυτό το φόντο, η Κομισιόν επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η ανάκαμψη της ΕΕ φαίνεται αδύναμη, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες και σε σχέση με προηγούμενα επίπεδα ανάκαμψης, κατά κανόνα ασθενή και εύθραυστα, που καταγράφηκαν μετά από περιόδους κρίσης. Καθ' όλη την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ευνοηθεί από την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική, την πρόοδο που συντελείται για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και τον γενικά ουδέτερο προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής». Φαίνεται πως παρά την εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης, η πρόβλεψη για αδύναμη ανάκαμψη εστιάζει στη δυσκολία επενδύσεων. Παράλληλα, η Κομισιόν προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεων για τις ΗΠΑ, στο 2,2% από 2,8% για το 2014, έναντι ανόδου 3,1% από 3,2% για το 2015.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχουν «κίνδυνοι επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών», τους οποίους εντοπίζει στις «γεωπολιτικές εντάσεις», στην «αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών» και στην «πλημμελή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές πληθωρισμού «βρίσκονται υπό έλεγχο». Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπ. Κερέ αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης «κατάλληλου μείγματος νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων», προκειμένου «να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη». Να σημειωθεί ότι από χτες, 4 Νοέμβρη, η ΕΚΤ έχει τον απευθείας έλεγχο των σημαντικών τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε αυτές και των 4 ελληνικών «συστημικών» τραπεζών.
Αντιλαϊκά μέτρα προανήγγειλε ο Μοσκοβισί
Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα και μείγμα πολιτικής για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών προανήγγειλε χτες και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, λέγοντας πως «δεν υπάρχει μία μοναδική απλή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να δράσουμε σε τρία μέτωπα: Αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών και στις περιφέρειες για να δημιουργήσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να δώσουμε πραγματική ώθηση στην απασχόληση»...
Σύμφωνα με τις «Φθινοπωρινές προβλέψεις» η «οικονομική ανάκαμψη, που άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του 2013, παραμένει ασταθής και η οικονομική δυναμική σε πολλά κράτη - μέλη εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν την άνοιξη, εξαιτίας των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των λιγότερο ευνοϊκών παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών». Επισημαίνουν ότι «παρά τις ευνοϊκές δημοσιονομικές συνθήκες», δηλαδή την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, «η οικονομική ανάκαμψη το 2015 θα είναι αργή. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συνέπειες της κρίσης, δηλαδή υψηλή ανεργία, υψηλό χρέος και χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, μπορούν να εξαλειφθούν μόνο σταδιακά».
Η ελληνική οικονομία
Αβεβαιότητες εκδηλώνονται για το κατά πόσο οι «γεωπολιτικές εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στην περιοχή μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο». Το 2014 χαρακτηρίζεται «έτος καμπής», με τους ρυθμούς της αναιμικής ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια να στηρίζονται στις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το εύρος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα εφαρμοστεί για τις «επενδύσεις», οι οποίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών και το πρώτο εξάμηνο του 2015. Λόγος γίνεται για τις συνεχιζόμενες «σφιχτές συνθήκες» στη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς και για τη «χαμηλή απορροφητικότητα» των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται το 2014 σε 0,6%, το 2015 σε 2,9% και το 2016 σε 3,7%. Οριακή υποχώρηση «βλέπουν» για τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (2015 στο 25% και 2016 στο 22%) και αυτό «χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή την κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων.