ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Διευρύνονται οι λίστες, στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στην «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group)
Η διευρυμένη λίστα με τις σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες. Η αναλυτική όσο και ποσοτικοποιημένη παρουσίαση και διαβούλευση για τα αντιλαϊκά μέτρα και τα δημοσιονομικά μεγέθη συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με την απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η ολοκληρωμένη λίστα θα είναι έτοιμη προς αξιολόγηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μέχρι το τέλος Απρίλη. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24/4, στη Ρίγα της Λετονίας, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, τα συνοδευτικά μέτρα προσλαμβάνουν το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», με άμεση εφαρμογή και απόδοση, τόσο στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, όσο και σε αυτό της περιστολής κρατικών δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», πριν από το επόμενο Γιούρογκρουπ. Από την πλευρά του, ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης, που εκπροσώπησε τη συγκυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας», προσήλθε στις Βρυξέλλες με την εμπλουτισμένη λίστα μέτρων, η οποία ανεβάζει τη «σούμα» της δεύτερης «λίστας Βαρουφάκη» κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε ποσά πάνω από 8 δισ. ευρώ.
Σταθερά στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα Εργασιακά, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης κ.ά. Το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά είναι άλλωστε η ατζέντα στην οποία έχουν επικεντρωθεί από χτες τα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν το έργο τους στην Αθήνα.
Μήνυμα για παραπέρα διεύρυνση της λίστας και των αντιλαϊκών μέτρων απέστειλε χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως «εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς. Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χ. Σέλινγκ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώσει με «πειστικό τρόπο» ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει, και η Ελλάδα, ότι ένα ατύχημα συνιστά το μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα. Αν υπήρχε ένα είδος συντεταγμένης αποχώρησης, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει», δήλωσε.
Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Παράλληλα, θα είναι ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη», ίδρυμα του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή - «γύπα» των χρηματαγορών Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στο εν λόγω συνέδριο...
Νέα παρέμβαση από το ΙΟΒΕ
Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες το μελετητικό ίδρυμα του ΣΕΒ, εστιάζοντας στον «αδιαπραγμάτευτο στόχο» για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας «το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο».
Σε ανακοίνωση για τις οικονομικές εξελίξεις, το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως «η επιλογή της συμφωνίας είναι αυτονόητη, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στη νομισματική ένωση». Προσθέτουν ότι αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα «είχε δραματικές συνέπειες», επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία. Προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο, οι Ελληνες βιομήχανοι αξιώνουν την «άμεση και ουσιαστική» άρση των εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση των διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση, «ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης».