ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΕ Δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα... και την «επόμενη μέρα»

Με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την «επόμενη μέρα», συνεχίζεται το μπαράζ των δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ και των δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο, σχετικά με τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και της νέας διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα, συμπλέουν όλα τα επιτελεία της ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Εάν κάθε φορά που ένας πολιτικός έλεγε κάτι κατά την προεκλογική περίοδο θα πέφταμε σε βαθιά περισυλλογή, θα είχαμε πολλή δουλειά»... Αυτό δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Μιλώντας στη γερμανική κρατική τηλεόραση, σημείωσε ότι έχει συνομιλήσει, αρκετές φορές τις τελευταίες βδομάδες, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μ. Σουλτς, «γνωρίζει πως μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά». Οπως είπε, «εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις». Τόνισε ακόμη ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών και από τους εταίρους στην ΕΕ». Καταλήγοντας σημείωσε πως «όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης έχουν επίγνωση των ευθυνών τους».
«Η Κομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη του κεφαλαίου να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση και στήριξη» για τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Αδιαπραγμάτευτες οι «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» για το κεφάλαιο
Η περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους μπορεί να συνεχισθεί, «υπό το ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ε. Μακρόν, στο πλαίσιο συνέντευξης στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos». Σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη», και γι' αυτό οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού «με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους».
«Κανείς δεν αποκλείει τον Αλ. Τσίπρα. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί μαζί του και ήμουν παρών σε συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Γκάουκ». Αυτό δήλωσε, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μ. Ροτ. Εξ ονόματος του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» της Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε πως «δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής από τη γερμανική κυβέρνηση,(...) υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια με την Ελλάδα, τα οποία μας δεσμεύουν». Παράλληλα, σημείωσε «το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται από συμφωνίες, ανεξάρτητα από τις εκλογές και τις σκέψεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της ΕΕ απαιτεί «ισορροπία ανάμεσα σε δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων που να στηρίζουν την απασχόληση».
«Η Ελλάδα τήρησε στο παρελθόν όλες τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις και δεν έχω καμία αμφιβολία πως έτσι θα τις χειριστεί και στο μέλλον», τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν σε δηλώσεις του στη αυστριακή «Κουρίρ».
Από την πλευρά της Λετονίας, τέλος, η οποία ασκεί αυτό το 6μηνο την Προεδρία της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Εντ. Ρίνκεβιτς σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, σημειώνει: «Οποιος αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της εφαρμογής του προγράμματος, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, με πιθανές αναταράξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αβάσιμα και το πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επιτυχώς»...