ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ: Προαναγγέλλουν συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων μετά τις εκλογές

Τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το κόμμα ή τα κόμματα που θα  αναλάβουν την κυβέρνηση, προεξοφλούν εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. 
«Θα ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. «Όλη μου η δουλειά σε σχέση με την ευρωκρίση είχε και έχει ως στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης ως συνόλου, με όλα τα μέλη της, άρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», ανέφερε σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον δρόμο έχει ήδη σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος».
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «βάση όλων των ευρωπαϊκών προσπαθειών είναι η αρχή της αλληλεγγύης έναντι ιδίας προσπάθειας και ευθύνης». Συμπλήρωσε ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει για μας στη συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να συνεχιστούν τα παζάρια για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Αναμένουμε όλοι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και με το που θα συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα, σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», ανέφερε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες χρειάζονται «δομικές μεταρρυθμίσεις» για να δημιουργηθεί «κατάλληλο περιβάλλον» για επενδύσεις.
Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» κίνηση για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σημείωσε, επίσης, πως «χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση».
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και στην BUSINESS EUROPE, την εργοδοτική οργάνωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων.
Στην επιστολή περιέχονται οι θέσεις των Ελλήνων βιομηχάνων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, οι οποίες συνοψίζονται στο τετράπτυχο «λύση εντός του Ευρώ - συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - προσέλκυση επενδύσεων - οριστική διευθέτηση του χρέους». Οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση της «συναίνεσης» όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης μετά τις εκλογές.
Οι άξονες που θέτει ο ΣΕΒ είναι οι παρακάτω:
- «Περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση». Οι βιομήχανοι τονίζουν ότι είναι «καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Οι «εκατέρωθεν δεσμεύσεις» για τις οποίες μιλάει ο ΣΕΒ είναι η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων από την επόμενη κυβέρνηση και η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους από την πλευρά της ΕΕ.
- «Να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για έναν «Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη» που θα βασίζεται σε «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές». Ζητάει δηλαδή ένα νέο σχέδιο για την εφαρμογή αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Επίσης εκφράζει την προσδοκία του να ενισχυθούν οι Έλληνες βιομήχανοι από το «πακέτο Γιούνκερ» και τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
- «Επανεξέταση του δημόσιου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Ο ΣΕΒ ομολογεί ότι ο στόχος της μείωσης του κρατικού χρέους συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια να εξασφαλίσει η ελληνική αστική τάξη επιπλέον χρηματοδότηση για να ενισχύσει τη θέση της στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τους βιομήχανους, «μια ευνοϊκή συμφωνία» για το δημόσιο χρέος «θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές».