ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Στάλθηκε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που συνέταξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν το απόγευμα από το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δοθεί η τελική έγκριση.
«Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε πηγή της Κομισιόν. «Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» πρόσθεσε. 
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, η λίστα θα περιλαμβάνει μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και αναδιαρθρώσεις που θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ, έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό γνωστό για τις αντιλαϊκές του προτάσεις. Τα μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα βασίζονται στη λογική της ανακύκλωσης της φτώχειας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Οι αναδιαρθρώσεις που θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ θα εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και κατά συνέπεια του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η λίστα θα περιλαμβάνει «ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και «μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
Επίσης στη λίστα υπάρχουν «όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό), ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα - μείωση της γραφειοκρατίας». Βέβαια τα συνθήματα περί πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τη φοροαφαίμαξη του λαού. Άλλωστε η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το μάρμαρο της φοροασυλίας του κεφαλαίου. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη λίστα «γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις». Πάντως από την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης προκύπτει ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει τον «τρίτο πυλώνα» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που ονομάστηκε «σχέδιο ανάκτησης της εργασίας».
Ακόμα, στη λίστα της κυβέρνησης, δεν θα γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, «αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις, που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό».
Η Ελλάδα παραδίδει έναν σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Όπως είπε, κάθε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ «θα ενσωματωθεί με τρόπο που θα είναι συνεπής με το πνεύμα του νέου διαλόγου με τους εταίρους μας στο νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης».
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.