ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα, δήλωσε μετά το Eurogroup ο Σόιμπλε

Μέχρι την Τρίτη το Eurogroup θα έχει τη γνωμοδότηση των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επεσήμανε ότι, αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεν θα γίνουν και οι καταβολές των προβλεπόμενων κεφαλαίων.
«Φθάσαμε στη σωστή απόφαση. Το Eurogroup έχει τώρα τη σαφήνεια που ζητούσε», δήλωσε ο Σόιμπλε και τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα και ότι η τετράμηνη παράταση θα συμφωνηθεί, μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι οι εταίροι δεν επιθυμούσαν να κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη από ό,τι ήδη ήταν για την Αθήνα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει την αποψινή απόφαση στους ψηφοφόρους της. «Είχα προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα». Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έλαβαν οι υπόλοιπες χώρες στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του ήταν απομονωμένος.
Χαιρετίζουν τη συμφωνία οι ΗΠΑ
H αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελπίδα σήμερα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, παροτρύνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να «χαράξουν ένα δρόμο» που θα βοηθήσει την Αθήνα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Πιστεύουμε ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο το οποίο έχει στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. «Εμείς ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εργαστεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ προκειμένου να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα», προσέθεσε η ίδια.