ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αποκαλύψεις και διαψεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν που έκανε λόγο για παράταση του μνημονίου

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ είχαν φτάσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους επί του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έκανε λόγο για «την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος» (σσ. του μνημονίου), ωστόσο μετά από παρέμβαση της Αθήνας, αυτό το ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε ποτέ.
Αυτό ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του στο Brussels blog των Financial Times, ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ παρουσιάζοντας όπως ισχυρίζεται ίδιος, λεπτομέρειες που αφορούν το παρασκήνιο του χθεσινού Γιούρογκρουπ αλλά και το ίδιο το κείμενο. 
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, «ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης».
Ο Σπίγκελ προσθέτει ότι «με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης».
Διαψεύδουν Βαρουφάκης, Σακελλαρίδης
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διέψευσε την ανάρτηση του συντάκτη των Financial Times με μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο ανέφερε: «Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».
Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αυθεντικότητα του προσχεδίου: «Ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί, σε καμία περίπτωση, το προσχέδιο που δημοσιεύουν σήμερα οι F.T. Είχαν, βέβαια, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουν και, προφανώς, για να του ζητήσουν την άποψη και συμβουλή του, ως όφειλαν να κάνουν».
Το ανακοινωθέν που δημοσιεύουν οι Financial Times έχει ως εξής:
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».