ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σε ενιαίο αντιλαϊκό πακέτο δανειακή σύμβαση και μνημόνιο

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση επίσημου κυβερνητικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση


Επίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα, αναμένεται να καταθέσει σήμερα Τετάρτη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των προθεσμιών που τέθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Εφόσον οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους «εταίρους» της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έγκριση της παράτασης έχει όρους και προϋποθέσεις.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρώντας να βαφτίσει το «κρέας ψάρι», ισχυρίζεται ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο»! Και, βέβαια, πρόκειται για έναν ακόμη «διαχειριστικό» ελιγμό...
Τις προηγούμενες μέρες, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εστίαζαν στην ανάγκη «νέας συμφωνίας» και μάλιστα χωρίς την εκταμίευση των ποσών που απομένουν από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση για το μέρος που αναλογεί στα δάνεια της ΕΕ (κάτι λιγότερα από 2 δισ. ευρώ). Αντιθέτως, διεκδικούσαν επιστροφές κερδών της ΕΚΤ από τα ακούρευτα ελληνικά κρατικά ομόλογα (ύψους 1,9 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ έχει επίσης ως όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης», σύμφωνα με το υπάρχον μνημόνιο.
Ηδη, η συγκυβέρνηση και με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχει κάνει γνωστό ότι αποδέχεται το 70% των μέτρων του μνημονίου. Για το υπόλοιπο 30%, που το χαρακτηρίζουν «τοξικό», θα προβλεφθούν «ειδικές ρήτρες ευελιξίας», δηλαδή η αντικατάσταση των μνημονιακών με άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν στη συνέχεια.
Τι προβλέπει η δανειακή σύμβαση
Στην πραγματικότητα, μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένα: Τα μνημόνια, στην ουσία, εξειδικεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις, η εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων των δανείων, ενώ η γενική κατεύθυνση και των μεν και των δε είναι πλήρως ενταγμένη στο αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, τις οποίες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα σεβαστεί.
Το ίδιο το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12/2/2012 και έχει παραταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έως τις 28 Φλεβάρη) υπογραμμίζει ότι «η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο».
Η ίδια δανειακή σύμβαση, η οποία πηγαίνει προς νέα παράταση μετά από το αναμενόμενο αίτημα της συγκυβέρνησης, προβλέπει επίσης, ανάμεσα σε άλλα:
-- Ρητή παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από κάθε ασυλία για τα περιουσιακά στοιχεία.
-- Ειδικές νομικές ρήτρες, για το καθεστώς «ετεροδικίας». Για τις τυχόν «διαφορές» που μπορεί και να τους προκύψουν μελλοντικά, θα αποφασίζει κατ' αρχήν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το «χρηματιστηριακό δίκαιο»...
-- Η επίλυση τυχόν διαφορών «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο» και θα «υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου».
Ενιαίο αντιλαϊκό σχέδιο
Σε επίπεδο των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, παρά τις διαφορές και τις κόντρες γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αποκαλύπτεται η ενιαία στάση και σύμπλευση σε ό,τι αφορά τις στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στα φερόμενα ως «εναλλακτικά σχέδια» αποφάσεων του προχτεσινού συμβουλίου Γιούρογκρουπ, τόνισε: «Δεν υπάρχει καλός μπάτσος, κακός μπάτσος (στην ΕΕ). Πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο ευελιξίας, περιθώριο για πολιτική, όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν τη διαδικασία.Η Κομισιόν συνεισφέρει στη συλλογική εργασία του Eurogroup. Δεν υπάρχει ένα χαρτί ή άλλο χαρτί. Υπάρχουν συνεισφορές σε μια γενική συμφωνία». Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, και η συγκυβέρνηση είχαν δηλώσει απόλυτα σύμφωνοι να υπογράψουν το «σχέδιο Μοσκοβισί».
Η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ, σημείωσε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του. Πρόσθεσε ότι, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, παρουσιάστηκαν πολλά προσχέδια με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο «τελικά απέτυχε».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς. Οπως διευκρίνισε, η Κομισιόν έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει πρόγραμμα ή όχι, καθώς προς το παρόν αυτό δεν έχει καταστεί σαφές», τόνισε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του Ecofin. Οπως τόνισε, η παράταση του τρέχοντος προγράμματος έχει νόημα μόνο αν αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα ως προς αυτό. «Η συζήτηση με την Ελλάδα δεν αφορά τη δανειακή συμφωνία, αλλά το εάν η Αθήνα μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο δε πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ελπίδα πως «η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος και μόλις το πράξει», όπως σημείωσε, μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία εντός του προγράμματος η οποία μπορεί να ενταχθεί στις πολιτικές προτεραιότητες των ελληνικών αρχών.
Στο κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την Ελλάδα, συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομιών της Βρετανίας, Τζ. Οσμπορν: «Φθάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη». Ο ίδιος ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν «σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»...