ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Με διαδικασία κατεπείγοντος για είσπραξη των «μνημονιακών» χαρατσιών

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τετάρτη, και με σκοπό να έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή, κατατίθεται στη Βουλή η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρική στόχευση είναι η είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης, το σύνολο του ποσού των «μνημονιακών» χαρατσιών εξακολουθεί να παραμένει απαιτητό από την Εφορία και μάλιστα για το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «ρυθμίσεις που θα βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας (...) θα ανακουφίσουν αμέσως τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Πρόκειται, δηλαδή, για κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού που καλούνται να πληρώσουν σήμερα τα βαριά χαράτσια της μνημονιακής περιόδου. Στο «διά ταύτα», ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως οι ρυθμίσεις «την ίδια στιγμή, θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».
Παράλληλα κατατίθεται, πιθανότατα επίσης σήμερα, και η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και μάλιστα ως «μέτρο κοινωνικής σωτηρίας».