ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τη λίστα με τα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επέκτασης της «δανειακής σύμβασης»

Τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων  με βάση τα παζάρια και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup την Παρασκευή, προετοιμάζει η κυβέρνηση για να καταθέσει αύριο στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την παράταση μέχρι το τέλος Φλεβάρη.
Στη λίστα αναμένεται να συμπεριληφθούν μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που θα είναι στο αυστηρό πλαίσιο των δεσμεύσεων στο Eurogroup για την υλοποίηση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τίποτα θετικό δεν σημαίνουν για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσχέδιο της λίστας αποστέλλεται εντός της ημέρας προς τους τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Παρότι κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και ψεύτικων προσδοκιών, για την παραπλάνηση του λαού και των εργαζομένων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής προβλέπει:
  • Συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους θεσμούς -που δεν θα λέγονται πλέον τρόικα αλλά θα είναι οι ίδιοι μηχανισμοί- Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
  • Συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
  • Συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους.
  • Συνέχιση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  • Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου.
  • Δέσμευση για μη ακύρωση μέτρων ή μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων χρόνων, χωρίς τη συμφωνία των εταίρων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αντιλαϊκής στρατηγικής, επιδιώκοντας μάλιστα να μετατρέψει τον λαό σε χειροκροτητή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας» και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για το κράτος, ενώ ως προπέτασμα καπνού χρησιμοποίησε και τα περί πάταξης φοροδιαφυγής και διαφθοράς (όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις). Για το θέμα το Σάββατο συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή. 
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της Παρασκευής
Σκοπός της παράτασης «δανειακής σύμβασης» (Master Financial Assistance Agreement - MFAA), η οποία, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, «υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων» (δηλαδή το μνημόνιο), είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλη Απρίλη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα. Συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους «θεσμούς», δηλαδή ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, δηλαδή την τρόικα. 
Η παράταση θα δοθεί στο πλαίσιο της «υφιστάμενης συμφωνίας», δεν διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και έχει σκοπό την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά με χρήση της «δεδομένης ευελιξίας». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς».
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να δοθεί η τετράμηνη παράταση: «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης».
Για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση
- «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης, τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015».
- «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει: «Καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να επανεκκινήσουν αμέσως τις εργασίες που θα επιτρέψουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».