ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ο «μειωμένος» ειδικός φόρος κατανάλωσης... είναι 11 φορές πάνω από το 2010!


Στα 230 ευρώ / χιλιόλιτρο διαμορφώνεται με την «μείωση» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν το 2010 ήταν στα 21 ευρώ / χιλιόλιτρο!

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση τροπολογία σχετικά με τη «μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικότερα προβλέπεται «μείωση» κατά 30% και συγκεκριμένα στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 330 ευρώ σήμερα. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το φετινό χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,15 ευρώ / λίτρο, από 1,26 ευρώ / λίτρο τον Απρίλη του 2014.Στην πραγματικότητα βέβαια, με τη «μείωση» αυτή ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται σε επίπεδα 11 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2010, όταν κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από τότε μεσολάβησε η αύξησή του στα 60 ευρώ / χιλιόλιτρο το χειμώνα 2011 - 2012, ενώ στη συνέχεια (χειμώνας 2012 - 2013), στο πλαίσιο της απόλυτης εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος εκτινάχτηκε στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο...
Επιπλέον, κριτήριο για τη μείωση του ΕΦΚ σε σχέση με τα επίπεδα που έφτασε το 2012, δεν ήταν το γεγονός ότι για δύο χειμώνες κυριολεκτικά πάγωσε τεράστιο τμήμα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αλλά η συνολική «απώλεια εσόδων» (από ΕΦΚ και ΦΠΑ) του κράτους (και φυσικά των μονοπωλίων του κλάδου) λόγω της μειωμένης λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αυτή η «απώλεια εσόδων» για τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 133,58 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνεται, η απώλεια θα εξαλειφθεί πλήρως εφόσον οι φετινές καταναλώσεις αυξηθούν σε ποσοστό 43,5%. Στην περίπτωση υπέρβασης αυτού του ποσοστού αύξησης θα προκύψει και αύξηση της μάζας των εσόδων από τον ΕΦΚ.
Σημειωτέον, αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τον ΕΦΚ στην κηροζίνη θέρμανσης, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία ο μειωμένος ΕΦΚ θα ισχύει για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτώβρη μέχρι 30 Απρίλη κάθε έτους.