ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Σάλπισμα αγώνα, σάλπισμα μάχης, ξεσηκωμού, με τη σημαία των δικών τους συμφερόντων, του δικού τους δίκιου, αποτέλεσε το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι. Παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.
Το συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους και η πορεία που ακολούθησε προς τη ΔΕΘ και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης, ήταν από τα πιο μεγάλα που έχει πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε την άμεση απάντηση του ταξικού κινήματος στις υποσχέσεις ψίχουλα και κοροϊδία που έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά θα ενταθεί. Μαζική, μαχητική απάντηση, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια. Σηματοδότησε ταυτόχρονα την απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο μεγάλο σταθμό το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη.
Οι χιλιάδες εργαζόμενου λαού, κίνησαν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και των νομών της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Διαδήλωσαν συγκροτημένα, πίσω από τα πανό των σωματείων τους, των Επιτροπών Αγώνα, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, των λαϊκών επιτροπών. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, για το δικαίωμα των αγροτών να καλλιεργούν τη γή τους και να ζουν από αυτή, ενάντια στη φοροληστεία, τις κατασχέσεις, ενάντια συνολικά στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και τους κλέβουν, να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας και την πολιτική εξουσία.
Στην κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση ο Λεωνίδας Στολτίδης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τόνισε μεταξύ άλλων «Στο φουλ οι μηχανές του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα και των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, των συμμάχων μας, Με ένα στόχο :
Να δοθεί πανίσχυρη απάντηση του εργαζόμενου λαού στη κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα μονοπώλια.
Με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 1 Νοέμβρη, στην Αθήνα. Μαζί με τους συμμάχους μας, τη ΠΑΣΥ των αγροτών, τη ΠΑΣΕΒΕ των αυτοαπασχολούμενων, την ΟΓΕ των γυναικών, το ΜΑΣ των σπουδαστών.
Να βουλιάξει η πλατεία Συντάγματος από χιλιάδες εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, γυναικών, πάνω απ’ όλα νέων ανθρώπων. Να γίνει απαρχή ανάτασης του κινήματος. Να κηρύξουμε εμείς πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Και ετοιμάζονται να τον κλιμακώσουν με ή χωρίς μνημόνια. Έτσι κι’ αλλιώς η Ε.Ε. έχει πια μνημόνια διαρκείας δεκαετιών μπροστά για κάθε χώρα, κάθε λαό.» (Δείτε εδώ βίντεο)
Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν:
ο Μοχάμεντ Ικνέμπι εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Γενικής Ένωσης Παλαιστίνιων Εργατών (δείτε εδώ βίντεο)
η Ράνια Καπετανγιώργη από την ΠΑΣΕΒΕ (δείτε εδώ βίντεο) 
ο Αλέκος Ουγγρίνος από την ΠΑΣΥ, ενώ αγρότες μοίρασαν φρούτα και λαχανικά (δείτε εδώ βίντεο)
ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης. (δείτε εδώ βίντεο)
Η μεγάλη πορεία που ακολούθησε, πέρασε μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, που φυλάσσονταν από ισχυρές διμοιρίες των ΜΑΤ. Μπροστά στην βόρεια πύλη, στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εγνατία, οι αγρότες συμβολικά πέταξαν ντομάτες στο οδόστρωμα και μοίρασαν ροδάκινα στους πολίτες για να καταδείξουν από τη μία τις εξευτελιστικές τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους, αλλά και ταυτόχρονα να καταγγείλουν κυβέρνηση και ΕΕ που συζητούν το θάψιμο των αγροτικών προϊόντων την ώρα που εκατομμύρια λαού στερούνται ακόμη και το φαγητό.
 ΠΑΜΕ: Πρόγραμμα δίμηνης, έντονης, μαχητικής, αγωνιστικής δραστηριότητας
Ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (Κινηματογράφος Αλέξανδρος, απέναντι από το Λευκό Πύργο) οι διήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η πρόταση του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της για το πρόγραμμα δίμηνης αγωνιστικής καμπάνιας, ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική και τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας.
Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους άλλους φορείς της κοινωνικής Συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ) έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα δράσης του ταξικού κινήματος. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). 
Σε συνεδρίασή της η ΕΓ του ΠΑΜΕ συζήτησε πρόγραμμα δίμηνης, έντονης, μαχητικής, αγωνιστικής δραστηριότητας, με κορύφωση τη διοργάνωση μεγάλου Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, στο Σύνταγμα. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, προτείνεται να γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, στις 4 Οκτώβρη. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Τώρα χρειάζεται η ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με ενότητα της εργατικής τάξης, με βάση τα ενιαία συμφέροντά της, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα συσπειρώνει ενάντια στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, θα οξύνει τους τριγμούς του συστήματος. Απαλλαγμένη από την επιρροή εργοδοσίας, κυβερνήσεων, ΕΕ». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
ΠΑΣΕΒΕ: Ήρθε η ώρα να μπεις μπροστά στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ κάλεσε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες και τους αυτοκινητιστές στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
ΠΑΣΥ: Όλοι το Σάββατο στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ.
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στους αγρότες από την Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλ. Αριστοτέλους. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
ΟΓΕ: Ενίσχυση της πάλης για να έρθουν το επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες
Η ΟΓΕ κάλεσε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Στην αντιλαϊκή πολιτική απαντάμε με την ενίσχυση της πάλης για κάθε ένα από τα οξυμένα προβλήματα. Με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλες και όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Απαντάμε με τη δική μας Λαϊκή Συμμαχία, δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, με την κοινή πάλη που φέρνει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Συγκεντρώσεις από τις Λαϊκές Επιτροπές και στην Αττική το Σάββατο
Οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική, με αφορμή τη ΔΕΘ, διοργάνωσαν συγκεντρώσεις σε γειτονιές το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, τη μέρα που χιλιάδες θα διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Θεσσαλονίκη: Πικετοφορίες από τις Λαϊκές Επιτροπές ενόψει της ΔΕΘ
Πικετοφορίες διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου των ταξικών δυνάμεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ πραγματοποίησαν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη σε Τούμπα και Ε’ Διαμέρισμα και την Παρασκευή στην Καλαμαριά. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Καλέσματα συμμετοχής
Οι τοπικές Γραμματείες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Για τη μετακίνηση των διαδηλωτών, αναχωρήσουν πούλμαν από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. 
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ επίσης από το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA και το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης (με τετράωρη στάση εργασίας από τις 4 μ.μ.-8 μ.μ. και προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Τσιμισκή), το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Δ. Μακεδονίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (πούλμαν θα αναχωρήσουν από τη Λάρισα, στις 3 μ.μ, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου - κάτω από τον Αγ. Αχίλλειο), το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο), o Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ξάνθης, με αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Ελευθερίας, στις 2 μ.μ.