ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία

Δεκτή έκανε την προσφυγή εμπόρων και άλλων φορέων το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 307/2014) και αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε εννέα περιοχές της χώρας. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής, που θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. Η ηθική βλάβη αφορά «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας». Εκρινε επίσης ότι θα πληγούν τόσο οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «θα αναγκαστούν σε παροχή απασχολήσεως προσωπικής ή των μελών της οικογενείας τους λόγω αδυναμίας απασχολήσεως πρόσθετου προσωπικού», όσο και οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι «θα εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν εργασία την Κυριακή». 
Τέλος, ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών και τις Κυριακές, που επικαλείται η κυβέρνηση, το ΣτΕ επικαλείται το νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ αποφασίζει μεν υπέρ της προσωρινής αναστολής της υπουργικής απόφασης για τις 52 Κυριακές, αναγνωρίζει όμως έναν άλλο νόμο, με τον οποίο επίσης ανοίγει ο δρόμος για την οριστικής κατάργηση της Κυριακής αργίας.