ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ενιαίο «πακέτο» για «μεταρρυθμίσεις» και χρέος

Νέο «μεσοπρόθεσμο» με «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» για λογαριασμό του κεφαλαίου προαναγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας
Οι τρόποι διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους παράλληλα και σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είναι οι κεντρικοί άξονες της συνεχιζόμενης διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα επιτελεία της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών της. Αυτό το κοινό πλαίσιο σκιαγράφησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας Αλ. Τσίπρας και Μ. Ρέντσι, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Ρώμη.«Πρέπει να έχουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις αναγκαίες, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Αλ. Τσίπρας. Τη σύμπλευση, σε αυτήν την κατεύθυνση ανέδειξε και ο Μ. Ρέντσι, λέγοντας ότι είμαστε «έτοιμοι να βαδίσουμε προς τις μεταρρυθμίσεις, να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς στην οικονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Και, βέβαια, ο συνδετικός κρίκος είναι το προωθούμενο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του κεφαλαίου μέσω των μέτρων «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής και τη διοχέτευση κεφαλαίων από το επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ».
Με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εστίασε και στα παρακάτω:
-- Στην ανάγκη «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης». Με αυτό, η κυβέρνησή του θα δεσμευτεί ότι δε θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, ενώ η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή η διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, θα γίνει σε συνθήκες «δημοσιονομικής ισορροπίας».
-- Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι θα «καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις» με γνώμονα μια «κοινή αμοιβαία επωφελή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα».
-- Εκτόξευσε «βέλη» στην τρόικα, αλλά από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «αντί να βοηθήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τον διέλυσε», ότι «συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο» και ακόμη ότι «έδιωξε τις επενδύσεις», προσθέτοντας πως δημιούργησε «περιβάλλον κοινωνικού δράματος».
-- Διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις «δανειακές υποχρεώσεις» της, λέγοντας ότι με τη νέα κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι πιστωτές.
-- Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ένα «κράτος διαφθοράς και διαπλοκής» στη βάση του οποίου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη των «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων», με αναφορές που θυμίζουν ανάλογες δηλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. ανάλογες αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου).
Από την πλευρά του, ο Μ. Ρέντσι σημείωσε πως η πρόταση τη ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, «δεν συζητήθηκε σε βάθος», παραπέμποντας στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Παντοάν είχε χτες στη Ρώμη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον οποίο «σημασία έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους».