ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Εύηχα λόγια και συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην Υγεία

Κάτω από εύηχες υποσχέσεις και συνθήματα για αποκατάσταση της ισότιμης πρόσβασης στην Υγεία έκρυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνέχιση μιας πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και κόστος.
Αποδίδοντας όλα τα δεινά της Υγείας στις «μνημονιακές» πολιτικές, αθώωσε για ακόμη μια φορά τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από τις υποχρεώσεις του. 
Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ θα καλυφθούν με 4.500 προσλήψεις. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος αριθμός δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 25.000. Σκοπίμως από τη συγκεκριμένη εξαγγελία δεν υπήρχε καμία αναφορά στις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 
Εξίσου γενικόλογες ήταν οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των ΜΕΘ, για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και του ΕΟΦ, για διασφάλιση της λειτουργίας των δομών Ψυχικής Υγείας και των Ογκολογικών Κέντρων.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής», που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Βέβαια, το συγκεκριμένο χαράτσι είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο κόστος από το 5ευρω είναι 20 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη που καταβάλλουν τα νοικοκυριά προς τα δημόσια νοσοκομεία είναι 400 δισ. ευρώ.
Από τις εξαγγελίες απουσίαζε κάθε αναφορά στην κατάργηση της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή. Αντίθετα, ακολουθώντας τη λογική της ενίσχυσης των «υγιών» επιχειρηματιών, υποσχέθηκε ότι θα δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που ισχύει και με το σημερινό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, η υπόσχεση στους ανασφάλιστους ότι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους ασφαλισμένους, δεν προϊδεάζει τίποτα καλό για αυτούς, αφού η Υγεία είναι δημόσια κατ' ευφημισμόν και οι ασφαλισμένοι τη χρυσοπληρώνουν.