ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Παζάρια σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για εργασιακά και Ασφαλιστικό

Να μετατεθεί για τον Ιούνη η συζήτηση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προκειμένου να ξεμπλοκάρει προς το παρόν η χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα ζητήσει από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, στη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το ΔΝΤ είναι αυτό που επιμένει να συζητηθούν τώρα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακά, και όχι τον Ιούνη που θα γίνει η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι στα παζάρια με τις λίστες της κυβέρνησης, που γίνονται στις Βρυξέλλες, βρίσκονται τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα οποία κατά τα άλλα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «κόκκινες γραμμές».
Την αποκάλυψη αυτή έκανε και ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του Σαββάτου, γράφοντας ότι ανάμεσα σε άλλα, συζητιέται το ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το επικουρικά ταμεία.
Ακόμα κι αν υπάρξει τώρα συμβιβασμός για μετάθεση της συζήτησης γι' αυτά τα θέματα, είναι σίγουρο ότι τα νέα επώδυνα μέτρα για το λαό θα επανέλθουν στο τραπέζι το πολύ σε ενάμιση μήνα, δηλαδή τον Ιούνη.

Το πρόγραμμα Βαρουφάκη στις ΗΠΑ     
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο υπουργός Οικονομικών «θα έχει μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης με την επικεφαλής του Ταμείου».
Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως ο υφυπουργός Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς και η Καρολίν Ατκινσον, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.
Θυμίζουμε ότι στις 9 Απρίλη είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στο ΔΝΤ μια από τις δόσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 450 εκ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης υπάρχουν χωρίς να επηρεάζονται οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και όλων των άλλων υποχρεώσεων του κράτους την επόμενη εβδομάδα.
«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στους χρόνους που πρέπει τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός...