ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΛΙΜΑΝΙΑ Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Το λιμάνι του Βόλου παίρνει σειρά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει «ανοίξει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της στην προώθηση των σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων.
Η ιδιωτικοποίηση ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), ανακοίνωση που επικροτήθηκε τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και βουλευτές της ΝΔ, εκπροσώπους της Περιφέρειας και βέβαια επιχειρηματίες (ναυτικοί πράκτορες, ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ρυμουλκών κ.ά.), που ήταν παρόντες στη σχετική εκδήλωση.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας που εκδόθηκε χτες, ο Π. Κουρουμπλής, αφού βάφτισε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού «αξιοποίηση», είπε ότι αυτή «θα γίνει με τη διαδικασία των υποπαραχωρήσεων». «Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στον τομέα της κρουαζιέρας, είπε, και οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν υποδομές, θα αποπληρωθούν με την προνομιακή χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων».
Απογειώνοντας την πρόκληση, «είδε» «αναβάθμιση της ακτοπλοΐας τα δύο τελευταία χρόνια» στις Σποράδες και συνολικά «στο Αιγαίο», προσθέτοντας ακόμα ότι «τα χρήματα που δαπανούνταν στον κλάδο», εννοώντας τα εκατομμύρια «ζεστού χρήματος» που τσεπώνουν οι εφοπλιστές με την πατέντα των άγονων γραμμών, «κάποτε εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές, ενώ τώρα εξυπηρετούν την κοινωνία»! Ο υπουργός βλέπει αναβάθμιση, όταν δύο ακτοπλοϊκά καράβια «βγήκαν εκτός» μέσα σε διάστημα 15 ημερών από ναυτικά ατυχήματα (σε Ιο και Σίφνο), όταν οι εφοπλιστές, με αβάντα την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, έχουν αποδεκατίσει τον ακτοπλοϊκό στόλο, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται πληρώματα και πλοία και ενώ οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι «άπιαστες» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζει ότι στην επίσκεψη του Π. Κουρουμπλή, πίσω από τον τίτλο «υποπαραχωρήσεις» βρίσκεται «η παράδοση υπηρεσιών του λιμανιού του Βόλου στα μονοπώλια». Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι «θα παραμείνει ο έλεγχος του Δημοσίου», σημειώνει η ΤΕ, αποκαλύπτει ότι το λιμάνι, είτε με δημόσιο έλεγχο είτε όχι, θα «θα εξυπηρετεί εξίσου τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους»
Τονίζει ότι τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας θα μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων, «όταν υποταχθούν σε έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». Καλεί εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, να μπουν μπροστά ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δυναμώνοντας «την κοινωνική τους συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ».