ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Τη Τετάρτη 7 Φλεβάρη στηρίζουμε τη Δημοκρατική Ενότητα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ

E-mail: d.e.limanion@gmail.com    http://de-limanion.blogspot.gr/

ΨΗΦΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Συνάδελφοι,

Οι αρχαιρεσίες μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η Cosco εντείνει την επίθεση απέναντι μας, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο που της παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, η πλειοψηφία στο σωματείο «Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ (ΕΜΥ/ΟΛΠ)»

Οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προώθησαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για μια σειρά ανατροπές σε θεμελιακές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Οι σαρωτικές ανατροπές που πυροδότησε στον κλάδο μας η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, στόχο έχουν να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την καπιταλιστική κερδοφορία. Η υπογραφή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού καθώς και της ΣΣΕ αποτελούν μόνο την αρχή.

Η «Cosco», ως νέα διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, κρατώντας τους εργαζόμενους σε ομηρία, με την υπογραφή του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, καθόρισε το νέο αντεργατικό πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης, που αποτυπώθηκε στη νέα Συλλογική Σύμβαση, με την παραπέρα μείωση των αποδοχών μας.

Ας θυμηθούμε όμως τι έκαναν οι δυνάμεις αυτές τα προηγούμενα χρόνια. Καλλιεργούσαν κλίμα εφησυχασμού και αναμονής από τις κυβερνητικές εναλλαγές είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα. Πάνω στη λογική του μικρότερου κακού και καλλιεργώντας αυταπάτες έφερναν τους εργαζόμενους μπροστά σε τετελεσμένα, ξεπουλώντας τους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Έριχναν το βάρος στο ΤΑΙΠΕΔ κι άφηναν στο απυρόβλητο την Κυβέρνηση, χωρίς να αναδεικνύουν τις αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν το πρόβλημα, που είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, η καπιταλιστική κερδοφορία. Δημιουργούσαν αυταπάτες σέρνοντας τους εργαζόμενους σε δικαστικούς αγώνες, στις επιτροπές Ανταγωνισμού και στα όργανα της ΕΕ.

Σήμερα, οι δυνάμεις αυτές ΑΔΗΣΚ(ΠΑΣΚΕ), ΝΕΚ-ΔΑΚΕ, , με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, όχι μόνο δεν κάλυψαν τις απώλειες του 35% των αποδοχών μας που τσεκουρώθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους, αλλά και με τα όσα προβλέπει ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, με τον οποίο ανατράπηκαν τα ωράρια εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις, στην πραγματικότητα θα δουλεύουμε παραπάνω, χωρίς να πληρωνόμαστε.

Αυτές οι δυνάμεις σήμερα αποκαλύπτονται. Συμφωνούν σε όλα όταν αφορά αντεργατικές πολιτικές, όπως έκαναν τα κόμματα τους όταν ψήφιζαν όλοι μαζί το 4ο μνημόνιο. Σήμερα κατεβαίνουν σε ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες που βαραίνουν αυτές τις δυνάμεις. Επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Επιβεβαιώνουν ότι στο εργατικό κίνημα υπάρχουν δύο γραμμές, το ταξικό εργατικό κίνημα κι οι εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Ας βάλουμε στην άκρη τις δυνάμεις που δίνουν εύσημα οι Cosco, κυβέρνηση και υπουργοί. Κυβέρνηση, Cosco και εργαζόμενοι δεν έχουμε κοινά συμφέροντα.

Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα. Η ίδια η ζωή ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας της Cosco δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι στόχοι διαμετρικά αντίθετοι. Λύση θα δώσει μόνο η πάλη των ίδιων των εργαζομένων.

Η πολιτική της ΕΕ,  το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, θα συνεχιστεί  και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας με πρώτα τον ΟΛΘ, Αλεξανδρούπολη, Βόλου καθώς και στα υπόλοιπα λιμάνια.  Γιατί αυτό ικανοποιεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για διάνοιξη νέων πεδίων τοποθέτησης και κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Συνάδελφοι,

Η ψήφος στη Δημοκρατική Ενότητα σηματοδοτεί την αλλαγή των συσχετισμών στο σωματείο μας, για ένα σωματείο που θα αγωνίζεται και θα συγκρούεται με τον πραγματικό αντίπαλο, την Cosco και την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τα κόμματα του, που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία.  

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ -ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Με πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης που συγκρούεται με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για να γίνει ο εργαζόμενος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

     Διεκδικούμε :

§     Ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε όλα λιμάνια

§   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

§  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.

§      Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

§      Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

§  Πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης



Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας, ενισχύουμε τη Δημοκρατική Ενότητα