ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για την νέα ΣΣΕ που υπόγραψε η "COSCO" - ΟΛΠ με την ΟΜΥΛΕ

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ

E-mail: d.e.limanion@gmail.com    http://de-limanion.blogspot.gr/

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                  Πειραιάς 02.12.2020

 

   Συνάδελφοι,

 

Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ συνεχίζει το έγκλημα που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εις βάρος των εργατουπαλλήλων του ΟΛΠ, με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ τριετούς διάρκειας.

Η νέα ΣΣΕ έρχεται να προσαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό στις απαιτήσεις του μονοπωλιακού ομίλου της “COSCO” για περισσότερα κέρδη. Οι εργατοπατέρες της ΟΜΥΛΕ και των σωματείων ΕΤΧ και ΕΜΥ,   έχοντας ήδη υπογράψει α) το Γενικό Κανονισμό του 2017 που έφερε θεμελειώδης εργασιακές ανατροπές β) έχοντας ξεπουλήσει κατακτημένα δικαιώματα όπως του «επίκουρου», την περασμένη Πέμπτη, με επικεφαλή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Α. Νταλλα, συνέχισε το έγκλημα υπογράφοντας τη νέα ΣΣΕ, τριετούς μάλιστα διάρκειας.  Αποφάσισαν εν κρυπτώ, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, να συνδράμουν στη θωράκιση της κερδοφορίας της Cosco με την ουσιαστική μείωση των μισθών μας.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι με ευθύνη των εργατοπατέρων που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο μας:

Πάνε περίπατο οι αγώνες για επαναφορά των μισθών μας και των δικαιώματών μας στην προμνημονίων περίοδο.  Απο τις αγωνιστικές κορόνες κι τους επαναστικούς λόγους, πέρασαν στους δικαστικούς αγώνες,  πλέον  αναπαραγάγουν την προσαρμογή στη  «νέα πραγματικότητα».

Με  την επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, την ελαστικοποιήση των ωραρίων, αυξάνεται συνολικά η ένταση της εκμετάλλευσης των εργατοϋπαλλήλων του ΟΛΠ.

Η αύξηση της εργάσιμης εβδομάδας από Δευτέρα – Παρασκευή σε Δευτέρα-Κυριακή επιφέρει πλέον σοβαρές απώλειες στο μισθολογικό κομμάτι. Στην ουσία κατάργησαν τις προσαυξήσεις Σαββατοκύριακου.

Με βάση το νέο νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ για τις απλήρωτες υπερωρίες θα χειροτερεύσει την κατάσταση, ενώ θα γενικευτεί η 10ώρο απλήρωτη απασχόληση με ότι συνέπειες επιφέρει στην καταπόνησή μας. Απλά δικαιούται η “COSCO” να χρησιμοποίησει το «διευθυντικό δικαίωμα» που της επιτρέπει να αποφασίζει πόσες ώρες θα δουλεύει ο καθένας μας. Με το άρθρο 12 της νέας ΣΣΕ επικυρώνεται η νέα αντεργατική εξέλιξη.

Όταν το κόστος ζωής σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας καθε λαικού εργατικού νοικοκυριού έχει  αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μας κοροιδεύουν ότι  με τα ψίχουλα που προβλέπει η νέα ΣΣΕ, διασφαλίζουν το επίπεδο μισθών. Στην πραγματικότητα σε ένα βάθος 3ετίας θα έχει μειωθεί  κι άλλο η αξία της εργατικής μας δύναμης.

Αυτός είναι ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός. Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών και της ΣΣΕ σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όταν αυτό που πράττουν  είναι  η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού και η αύξηση ακόμα παραπέρα της κερδοφορίας της Cosco. Πως άραγε το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στη πρωτιά της Μεσογείου, ενώ για το 2019 ανακοινώθηκαν κέρδη με αύξηση 27% !

Παίρνουν τα εύσημα απ την εργοδοσία. Οι δηλώσεις του προέδρου  του  ΔΣ της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang: για «καλό κλίμα»  μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων και «κοινή βούληση»  για νέες επιτυχίες για το λιμάνι του Πειραιά αποκαλύπτουν το ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ και των Σωματείων ΕΤΧ κι ΕΜΥ.

Η νέα εποχή «ανάπτυξης και ευημερίας», «κοινής βούλησης» φέρνει την εντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκράτηση των εργατών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, απολύσεις. Ήδη απασχολούνται νέοι συνάδελφοι μέσω της ΟΦΕ (Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας), νέοι εργολάβοι ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στο λιμανι, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.

Τόσο καιρό αρνούνταν τις προτάσεις της Δημοκρατικής Ενότητας για αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας, πρωτοστατούσαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα νέα ν/σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για  10ωρη απλήρωτη εργασία, για νομιμοποίηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού μέσω της αύξησης του «προσωπικού ασφαλείας» δεν  αγγίζουν το λιμάνι.

Να μην περάσει το κλίμα εφησυχασμού κι διάσπασης των εργατοϋπαλλήλων σε παλιούς κι νέους που συνεχίζει η εργοδοσία μαζί με τους εργατοπατέρες να το καλλιεργούν. Το επίδομα Ευδόκιμης Υπηρεσίας (για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 27 έτη προϋπηρεσίας) διατηρεί  δύο ταχυτήτων εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Αποτελεί παγίδα για τους παλιότερους για να μην αντιδράσουν ενώ ταυτόχρονα εντείνεται συνολικά η εκμετάλλευση παλιών κι νέων υπαλλήλων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του λιμανιού να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να δουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο αντίπαλος τους, να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν πίσω.

Να αποτινάξουν από πάνω τους τα τσιράκια της Cosco, αλλάζοντας το συσχετισμό δυνάμεων στα σωματεία στις επερχόμενες αρχαιρεσίες και να παλέψουν σε ταξική γραμμή, συστρατευόμενοι με τη Δημοκρατικής Ενότητα, με το Π.Α.ΜΕ. απέναντι σε Ε.Ε. , Cosco και στο εκάστοτε πολιτικό τους προσωπικό.

Να παλέψουμε μέσα από τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

 

Διεκδικούμε:

§  Προστασία της Υγείας και της Ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία από την πανδημία. Να σταματήσει η εργοδοσία να αποκρύβει τα πραγματικά κρούσματα.

§  Κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή  πολιτική  της κυβέρνησης και των  μονοπωλιακών  ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε  όλα τα λιμάνια της χώρας.

§  Να μην τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ τα νομοσχέδια που:  καταργούν εργατικές κατακτήσεις, βάζουν χέρι στα σωματεία των εργατών, στο «δικαίωμα του συνέρχεσθαι», που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θα ανεχθούμε κανέναν απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης, εργοδοσίας κι ΟΜΥΛΕ.

§  Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των  σύγχρονων δικών μας αναγκών.

§  Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας με 7ωρο-5θερο- 35ωρο.

§  Να καταργηθούν οι εργολαβικές εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά κι σ όλα τα λιμάνια της χώρας.

§  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: