ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γκ. Χαρδούβελης: Έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τα μέτρα Για περιορισμένη εποπτεία από ΕΕ και ΔΝΤ μίλησε στο Reuters

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει έξοδος από τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών από το συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2014».
Στην ομιλία του ο Γκίκας Χαρδούβελης ανάφερε χαρακτηριστικά πως «το να βγούμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι «η αναπτυξιακή προσπάθεια προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα συνεχή μέτρα την περίοδο της ανάπτυξης θα έχουν στόχο «να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία, ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης».
Κι αυτό θα γίνει μέσω των ελαφρύνσεων διότι όπως υποστήριξε «σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο είναι πολύ σημαντικό το Φορολογικό». Εκτίμησε πως λόγω των μέτρων που ήδη έχουν παρθεί «σήμερα στη χώρα έχουν διαμορφωθεί πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση κεφαλαίων και την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών στον ιδιωτικό τομέα» και ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος είναι «η προσέλκυση επενδύσεων» και διευκρίνισε ότι «αποτελεί το κεντρικό σημείο αυτής της πολιτικής, εκεί θα στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα».
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θέλει να αναδείξει «μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, η οποία να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές» και αυτό θα επιτευχθεί με «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και η κυβέρνηση επιδιώκει «οι φοροελαφρύνσεις να πάνε εκεί που και θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στην οικονομία».
Μοχλός ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων είναι «και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο πολλοί έλεγαν ότι καθυστερεί. Όταν πουλάς περιουσιακά στοιχεία, θέλεις να πιάσεις και την καλύτερη τιμή» και τα ζεστό χρήμα του ΕΣΠΑ για το οποίο σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να έχουν πέσει στην αγορά έως και μέχρι 12 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, από το οποίο τα 4,9 δισ. είναι από το νέο ΕΣΠΑ».  
Περιορισμένη εποπτεία από ΕΕ και ΔΝΤ
Για μεταβατική περίοδο περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά το μνημόνιο κάνει λόγο ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στο Reuters.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης προσδιορίζει χρονικά την εποπτεία σε 6 έως 12 μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο και αναφέρει πως οι δανειστές «μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα».
Για το ΔΝΤ ανέφερε πως θα το ήθελε να εμπλέκεται στον βαθμό εκείνο που θα δίνει αυτοπεποίθηση στις αγορές και πρόσθεσε πως η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ διερευνάται. Ο υπουργός δηλώνει πως η κυβέρνηση θέλει να βγει στις αγορές για δανεικά μετά την συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ και αναφέρει «μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν, οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά».